[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σερβία: Ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς νέος πρόεδρος της χώρας
Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Επικράτησε οριακά έναντι του απερχόμενου Μ.Τάντιτς - στο 50% η αποχή
Σερβία: Ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς νέος πρόεδρος της χώρας
Υποστηρικτές του Τόμισλαβ Νίκολιτς, κρατώντας ένα πορτρέτο του, πανηγυρίζουν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές


Η Σερβία «δεν θα παρεκκλίνει από την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, διακηρύσσοντας τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές έναντι του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

Ο Νίκολις, πρώην σύμμαχος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επικράτησε οριακά έναντι του Τάντιτς σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία έδωσαν το «παρών» λιγότεροι από τους μισούς σέρβους ψηφοφόρους.

Ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς εξασφαλίζει το 49,4% των ψήφων έναντι 47,4% του Τάντιτς, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα που αφορούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σε εθνικό επίπεδο που λαμβάνει ο CESID, ανεξάρτητος οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της ψηφοφορίας.

Ο Τόμισλαβ Νίκολις διακήρυξε τη νίκη του, λέγοντας πως η Σερβία δεν θα παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Και ο Μπόρις Τάντιτς αναγνώρισε την ήττα του απευθύνοντας έκκληση να διατηρηθεί ο στόχος της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να διασφαλίσουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της Σερβίας προς την ΕΕ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.

Μπόρις Τάντιτς και Τόμισλαβ Νίκολις μονομάχησαν στις σερβικές κάλπες έχοντας κατακτήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο μεν απερχόμενος πρόεδρος το 25,31% των ψήφων, ο δε υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης το 20,05%.

Στις κάλπες εκλήθησαν την Κυριακή περισσότεροι από 6,7 εκατ. ψηφοφόροι για να επιλέξουν ποιος από τους δύο πολιτικούς έχει την ικανότητα να βγάλει τη χώρα από τον οικονομικό μαρασμό.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Τάντιτς τη νίκη με ποσοστό 58%, αλλά δεν επιβεβαιώνονται.

Ο 54χρονος Τάντιτς, στην προεδρία της Σερβίας εδώ και οκτώ χρόνια, είχε ενισχύσει τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί αποσπώντας τη δημόσια στήριξη των Σοσιαλιστών του Ίβιτσα Ντάτιτς, του τρίτου κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Ο Τάντιτς τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαβεβαιώνει ότι είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην επόμενη θητεία του. Αν εκλεγεί, θα είναι η τρίτη του νίκη στις προεδρικές απέναντι στον Νίκολιτς.

Ο 60χρονος Νίκολιτς από πλευράς του υπολογίζει κυρίως στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια του σερβικού λαού εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Τον Νίκολιτς υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το κόμμα του οποίου (DSS) ήλθε τέταρτο στις βουλευτικές εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σερβία: Ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς νέος πρόεδρος της χώρας"

Leave a reply