[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γκίντερ Γκρας: Ευρώπη, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε θα πεθάνεις χωρίς ψυχή
Σάββατο 26 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Αλλος ένας νομπελίστας τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας, αυτή τη φορά όχι βάζοντας την υπογραφή του σε κάποια επιστολή συμπαράστασης, αλλά γράφοντας ένα ποίημα με το οποίο κατηριάζει την Ευρώπη η οποία, όπως λέει, διαπομπεύει την Ελλάδα... Ο λόγος για το γερμανό λογοτέχνη Γκίντερ Γκρας.

Στο ποίημα του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung και το οποίο έχει τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης», προειδοποιεί την Ε.Ε.: «Εσυ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε».

«Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει», γράφει ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας, στο κείμενο αυτό των δώδεκα στροφών που αποτελούνται από δύο στίχους η κάθε μία.

Το ποίημα ξεκινά με μια έκκληση προς την Ευρώπη: «Απομακρύνεσαι από τη χώρα, που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές».

Αμέσως μετά αναφέρει ότι η χώρα αυτή «καταδικασμένη στη φτώχεια, της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία» είναι «ακόμα μόλις ανεκτή».


Τον περασμένο Απρίλιο ο Γκρας είχε προκαλέσει μια τεράστια διαμάχη με τη δημοσίευση στην ίδια εφημερίδα - την Die Süddeutsche Zeitung - ενός αμφιλεγόμενου ποιήματος στο οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη όταν λέει ότι θέλει να καταφέρει προληπτικά πλήγματα στο Ιράν. Μετά από αυτό το εβραϊκό Κράτος τον κήρυξε persona non grata.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γκίντερ Γκρας: Ευρώπη, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε θα πεθάνεις χωρίς ψυχή"

Leave a reply