[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μεγάλα ευρωπαϊκά funds γυρνάνε την πλάτη στο ευρώ
Σάββατο 26 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Ευρώπης έχουν επιβεβαιώσει ότι ρευστοποιούν και αποποιούνται τα στοιχεία του ενεργητικού τους σε ευρώ εν μέσω φόβων μιας πιθανή ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο ενιαίο νόμισμα. Η απότομη πτώση του ευρώ αυτό το μήνα έπιασε πολλούς επενδυτές εξαπίνης. Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης έχει χάσει 5 τοις εκατό της αξίας του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μετά από μια σειρά υποτονικών ως αμελητέων κινήσεων έναντι του δολαρίου κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Την Πέμπτη, το ευρώ σημείωσε νέο χαμηλό 22 μηνών, στα 1,2515 δολάρια.

Η Amundi, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της Ευρώπης, και το Βρετανικό fund Threadneedle Investments, έχουν μειώσει την έκθεσή τους στο ευρώ τις τελευταίες ημέρες καθώς μεγαλώνει η απογοήτευση γύρω από τις προσπάθειές των πολιτικών ηγετών να επιλύσουν τα προβλήματα.

Με έδρα τις ΗΠΑ η Merk Investments, ειδικοί σε θέματα νομισματικής δραστηριότητας, έχει εξαλείψει το σύνολο των ευρώ που κατέχει στο βασικό της fund αυτό το μήνα. «Πουλήσαμε το τελευταίο ευρώ μας στις 15 Μαΐου», δήλωσε ο Axel Merk, επικεφαλής επενδύσεων. «Είμαστε ανήσυχοι για το πόσο δυσλειτουργική είναι η διαδικασία. Δεν μπορούμε να βρούμε κανένα με τον οποίο να μιλήσουμε στην Ελλάδα.»

Η Amundi, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια εκ μέρους κάποιων από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης αλλά και εταιριών δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης προς τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν αποτύχει να πείσουν τους επενδυτές ότι έχουν οικοδομήσει ένα επαρκές τείχος προστασίας.

Άλλα μεγάλα funds φοβούνται την πιθανότητα μιας λεγόμενης «Grexit», με το ενδεχόμενο της Αθήνας να βρεθεί εκτός ευρώ να δεσπόζει πιο απειλητικό από ποτέ την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέβαλαν τυχόν αποφάσεις για στήριξη των τραπεζών της περιφέρειας στη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη παρά κλιμακώμενη ανησυχίας σχετικά με την αστάθεια στην Ελλάδα που κλονίζει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τομέα όλης της ευρωζώνης. Η Citigroup αναφέρει ότι το ευρώ θα μπορούσε να καταποντιστεί σε περίπτωση μη ομαλής εξόδου.

Ο Richard Batty, διευθυντής επενδύσεων της Standard Life Investments, που κατέχει μειωμένες θέσεις σε μετοχές ευρωπαϊκών ομολόγων εδώ και δύο χρόνια, δήλωσε: «Πρόκειται για μια κρίση που φαίνεται να οδεύει προς επιδείνωση και γι'αυτό το ευρώ δέχεται πιέσεις.»

Ο Neil Williams, επικεφαλής οικονομολόγος της Hermes Fund Managers, η οποία μείωσε την έκθεσή της στις ευρωπαϊκές περιφερειακές μετοχές, σχεδόν στο μηδέν, είπε: «Υπάρχει μια αποτυχία από την πλευρά των πολιτικών να πείσουν τις αγορές ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη.»

Εάν η Ελλάδα φύγει ...
Η Ελλάδα είναι ξανά πίσω στην κόψη του ξυραφιού. Γραφεία συναλλαγών στις επενδυτικές τράπεζες δηλώνουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων και συνταξιοδοτικά funds πουλάνε ευρώ τις τελευταίες ημέρες.

Η Amundi, η οποία δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση της Crédit Agricole Asset Management και της Société Générale Asset Management πριν από τρία χρόνια και έχει €659bn υπό διαχείριση, έχει στραφεί προς ομόλογα δολαρίου αντί ευρώ.

Ο Eric Brard, επικεφαλής fixed income της Amundi, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι μειώσαμε την έκθεσή μας στο ευρώ, το ασθενέστερο ευρώ θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση ​​για την Ευρώπη και τις εξαγωγικές εταιρείες στην περιοχή.»

Και πρόσθεσε: «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ευρωζώνη δεν θα κατακερματιστεί και η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση. Ωστόσο, κρατώντας μια ρεαλιστική στάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες η αντίληψη της αγοράς για τους κινδύνους διάλυσης της ευρωζώνης και την έξοδο της Ελλάδας έχουν αυξηθεί.»

Η Threadneedle, η οποία διαχειρίζεται £ 73bn, έχει μειώσει την έκθεσή της στο ευρώ με την πεποίθηση ότι το ευρώ θα πέσει ακόμη περισσότερο.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μεγάλα ευρωπαϊκά funds γυρνάνε την πλάτη στο ευρώ"

Leave a reply