[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νίκησε η... Αγάπη στις Κάνες
Τρίτη 29 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Ενα δράμα πάνω στη δύση της ζωής ενός ανδρόγυνου 80άρηδων έδωσε στον Μίκαελ Χάνεκε τον Χρυσό Φοίνικα για δεύτερη φορά

Νικητής του Χρυσού Φοίνικα για άλλη μία φορά ο Μίκαελ Χάνεκε με την «Αγάπη».
Νικητής του Χρυσού Φοίνικα για άλλη μία φορά ο Μίκαελ Χάνεκε με την «Αγάπη».

Αποκλείεται, μας έλεγαν πολλοί. Το «Amour», το πιο θερμό φιλμ του ψυχρού Αυστριακού δημιουργού Μίκαελ Χάνεκε, θα φύγει χωρίς βραβεία, ισχυρίζονταν, αφού ο Ιταλός Νάνι Μορέτι, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Κανών απεχθάνεται τον Χάνεκε, με τον οποίο άλλωστε ήταν «αντίπαλοι» το 2001, όταν το «Δωμάτιο του γιου μου» είχε ναι μεν αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά επισκιαστεί από τον αριθμητικό θρίαμβο της «Δασκάλας του πιάνου» που είχε τότε φύγει από την Κυανή Ακτή με τρία μεγάλα βραβεία.

Κι όμως τα κουτσομπολιά (όχι όμως και τα προγνωστικά) ανατράπηκαν. Το «Amour», δράμα πάνω στη δύση της ζωής ενός ανδρόγυνου 80άρηδων σε ένα αστικό παριζιάνικο διαμέρισμα, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 65ου Φεστιβάλ Κανών που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την τελετή απονομής βραβείων στο Μεγάλο Θέατρο Λουμιέρ με οικοδέσποινα την Μπερενίς Μπεζό («The Artist»).

Ετσι, ο Αυστριακός σκηνοθέτης μπήκε στον κλειστό κύκλο των καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί δις με την εν λόγω ανώτατη διάκριση, δίπλα στους Εμίρ Κουστουρίτσα, Φράνσις Φορντ Κόπολα, αδελφούς Νταρντέν, Μπίλε Ογκαστ, Σοχέι Ιμαμούρα και Αλφ Σιόμπεργκ. Και μάλιστα τόσο γρήγορα, μόλις τρία χρόνια μετά την αντίστοιχη νίκη της «Λευκής κορδέλας». Ηταν η πιο συγκινητική στιγμή της τελετής, καθώς στη σκηνή, μαζί με τον Χάνεκε, ανέβηκαν, έπειτα από προτροπή του Μορέτι και οι δύο πρωταγωνιστές του φιλμ και βετεράνοι Γάλλοι ηθοποιοί, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά.

Οι πρωταγωνίστριες του «Beyond the hills» του Μουντζίου μοιράζονται το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.
Οι πρωταγωνίστριες του «Beyond the hills» του Μουντζίου μοιράζονται το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Για το «Amour», ήταν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας βέβαιο, με βάση το κοινό αίσθημα κοινού και κριτικής, πως θα έπαιρνε κάποιο από τα μεγάλα βραβεία, αντίθετα με τη δραματική σάτιρα του Ματέο Γκαρόνε «Reality», μια μεγάλη απογοήτευση από τον σκηνοθέτη του «Γόμορρα». Εξ ου και η έκπληξη που προκάλεσε η διάκριση της ταινίας με το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής. Ο Μορέτι, ως φαίνεται, δεν μπόρεσε να αγνοήσει την ταινία του συμπατριώτη και συναδέλφου του, πάντως προσπέρασε τελικά το «Holy motors», την ιδιόρρυθμη αλληγορία του Λεός Καράξ που δίχασε όσο καμιά άλλη ταινία το φεστιβάλ, αλλά και προκάλεσε σε κάποιους τη βεβαιότητα ότι θα φύγει από τις Κάνες με κάποιο από τα σημαντικά, αμιγώς γαλλικά βραβεία.

Ο Μαντς Μίκελσεν με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το «Τhe hunt» του Βίντερμπεργκ
Ο Μαντς Μίκελσεν με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το «Τhe hunt» του Βίντερμπεργκ

Ο Μαντς Μίκελσεν απέσπασε αναμενόμενα το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, ως ο άνδρας που θυματοποιείται από τους φίλους του και την κοινότητά του έπειτα από μια λανθασμένη κατηγορία για παιδοφιλία στο δράμα «The hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ, ενώ οι Κοσμίνα Στράταν και Κριστίνα Φλούτουρ μοιράστηκαν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την πρώτη τους εντυπωσιακή εμφάνιση στο σινεμά στο δηκτικό «Πέρα από τους λόφους» του Ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου, που επίσης βραβεύτηκε για το σενάριό του.

Ο Μουντζίου ήταν ο τρίτος ήδη βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα δημιουργός («Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες») που φιγούραρε στη λίστα των χθεσινών νικητών μετά τον Χάνεκε και τον Κεν Λόουτς (Φοίνικας το 2006 για το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι»). Ο βετεράνος ρεαλιστής απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για το χιουμοριστικό «Το μερτικό του αγγέλου».

Ποιοι πήραν τα βραβεία

  • Χρυσός Φοίνικας: «Αγάπη» («Amour») του Μίκαελ Χάνεκε
  • Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: «Reality» του Ματέο Γκαρόνε
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Κάρλος Ρεϊγάδας για το «Post tenebras lux»
  • Ανδρικής Ερμηνείας: Μαντς Μίκελσεν («The hunt») του Τόμας Βίντερμπεργκ
  • Γυναικείας Ερμηνείας: Κοσμίνα Στράταν & Κριστίνα Φλούτουρ («Beyond the hills»)
  • Βραβείο Σεναρίου: Κριστιάν Μουντζίου («Beyond the hills»)
  • Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: «The Angel's share» του Κεν Λόουτς
  • Ταινία Μικρού Μήκους: «Silent» του Ρεζάν Γεσιλμπάς
  • Χρυσή Κάμερα: «Silent» του Ρεζάν Γεσιλμπάς

  • Οι παρουσιαστές
    Οι Κάιλι Μινόγκ, Οντρέ Τοτού, Αντριεν Μπρόντι, Αλεκ Μπάλντουιν, Γκονγκ Λι και Ναστάζια Κίνσκι ήταν μερικοί από τους σταρ που παρουσίασαν τα βραβεία στην τελετή λήξης, την οποία παρακολούθησε ως επίσημος προσκεκλημένος και ο Κώστας Γαβράς.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νίκησε η... Αγάπη στις Κάνες"

Leave a reply