[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Δέος» από τα πρώτα εκκαθαριστικά της Εφορίας!
Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος του 2012 έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα 40.000 εκκαθαριστικά που εξέδωσε η ΓΓΠΣ, τα 24.000 είναι χρεωστικά και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 32 εκατομμύρια ευρώ (ή περίπου 1.330 ευρώ «κατά κεφαλήν»).

Παρότι τα εισοδήματα που δηλώνουν φέτος οι φορολογούμενοι είναι χαμηλότερα από άλλες χρονιές, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα μόλις 5.000 ευρώ οδηγεί σε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις, έως 700 ευρώ.

Διπλά ζημιά προκαλούν όμως τα «αστρονομικά» τεκμήρια για ΙΧ και αυτοκίνητα που ισχύουν από φέτος.

Εκτός από το ότι οδηγούν σε επιπλέον φόρο, φουσκώνουν τεχνητά και το φορολογητέο εισόδημα με συνέπεια, όπως υπογράμμιζε και ο φοροτεχνικός κύριος Αντώνης Μουζάκης, να πληρώνουν πρόστιμο και οι φορολογούμενοι που μάζεψαν μεν τις αποδείξεις που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημα που πραγματικά εισέπραξαν, αλλά η εφορία απαιτούσε να καταθέσουν ακόμα περισσότερες, με βάση το πλασματικό «τεκμαρτό» εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια!

Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 5.000 ευρώ πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησε το 2011 για να μη χάσει το αφορολόγητο. Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των πρώτων 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, κάθε φορολογούμενος έπρεπε να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του.

Αν το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού, δηλαδή δηλώνει εισόδημα π.χ. 3.000 αλλά με ένα ΙΧ και το σπίτι τον πιάνει τεκμήριο 8.000 ευρώ, τότε δεν απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 ευρώ αλλά 2.000 ευρώ. Για τις αποδείξεις που δεν υπέβαλε πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 10% της αξίας τους, δηλαδή 125 ευρώ για αποδείξεις 1250 ευρώ που του λείπουν.
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Δέος» από τα πρώτα εκκαθαριστικά της Εφορίας!"

Leave a reply