[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Είναι πολλές 3 ελληνικές τράπεζες;
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Και έπειτα έγιναν τρεις. Ένα τρίο ελληνικών τραπεζών πρόκειται να αλλάξει χέρια, καθώς η τρόικα περιορίζει βαθμιαία τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, από 6 σε 3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επιτύχει ταχεία εδραίωση ενός τομέα που βρέθηκε σε κατάσταση σύγχυσης από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει των περισσότερων μετρήσεων, την τελευταία εβδομάδα κατέθεσε μια προσφορά για την οικογενειακά ελεγχόμενη Eurobank ώστε να δημιουργήσει μια υπερ-τραπεζα που αποτιμάται σε € 2,6 δις. Ακολουθεί την υποχώρηση των δύο γαλλικών τραπεζών – της Crédit Agricole, που διαπραγματεύεται την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank και της Société Générale, που πωλεί τη Geniki Bank στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έξυπνη ταχύτητα των διαπραγματεύσεων με τις εγχώριες τράπεζες τους έχει δώσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Αλλά ποιο είναι το σωστό μέγεθος για τον κλάδο;

Ένας πληθυσμός περίπου 11 εκατ. εγγυάται δύσκολα πολλαπλό αριθμό τραπεζών. Οι τέσσερις εισηγμένες τράπεζες στην Ελλάδα είναι μικρές, καθώς είναι: σε συνδυασμό, € 4,7 δισ. η κεφαλαιοποίησή τους στην αγορά η οποία δεν είναι μακριά από τις τρεις εισηγμένες τράπεζες στην παρόμοιου μεγέθους Πορτογαλία. Ο σωστός αριθμός των τραπεζών για την Ελλάδα εξαρτάται λιγότερο από τις δυνάμεις της αγοράς και περισσότερο από μια κεντρική τράπεζα πρώτης βαθμίδας με πυρήνα κεφαλαιακή απαίτηση 10% από τον προσεχή Ιούλιο – και μια δεύτερη άσκηση ανακεφαλαιοποίησης, συνολικού ύψους € 31 δις, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί από τα μέλη της τρόικας. Ως εκ τούτου, οι τρεις τράπεζες που στέκονται ακόμα όρθιες θα εθνικοποιηθούν εν μέρει μέσω του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που διευθύνεται από την τρόικα.

Στην πράξη, δύο εγχώριες τράπεζες θα ήταν αρκετές για την Ελλάδα, αν και πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να είναι υπο κρατικό έλεγχο. Οι Βρυξέλλες απρόθυμα το επέτρεψαν αυτό στην Ιρλανδία, για παράδειγμα. Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας και να ανακτήσουν τις χαμένες καταθέσεις. Όμως, με την οικονομία να εισέρχεται στο έκτο έτος της συρρίκνωσης, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχουν επίσης δραστηριότητες, ποικιλοτρόπως, στα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά, αλλά ακόμα και τρεις μπορεί να είναι πολλές τελικά.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Είναι πολλές 3 ελληνικές τράπεζες; "

Leave a reply