[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γκρίνια και ασυμφωνίες - Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση των τριών.
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Υπό τη βαριά σκιά που ρίχνουν τα σκληρά μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία και τη συνοχή της κυβέρνησης υπό δοκιμασία, συνέρχονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να βρουν κοινές συνισταμένες και να προχωρήσει το πακέτο, που ακόμα δεν έχει κλείσει καθώς απομένουν μέτρα ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενημέρωσε τον Α. Σαμαρά, ο Γ. Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για μερικές ημέρες ακόμα, μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Τα 24ωρα που ακολουθούν, έως την Κυριακή οπότε αναμένεται να κλείσει το πακέτο, είναι εξαιρετικά κρίσιμα και πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει το ΥΠΟΙΚ με την τρόικα, την ώρα που οι σχέσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται από ένταση.

Ενδεικτικό του παραπάνω, είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι στη σύσκεψη της Τετάρτης μεταξύ τρόικας και
υπουργού Οικονομικών σημειώθηκε μίνι επεισόδιο.

Ο Πόουλ Τόμσεν κατέθετε διαρκώς ενστάσεις σχετικά με το δημοσιονομικό όφελος από τις μεταρρυθμίσεις, όπως στο δημόσιο τομέα, και άλλα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, με τον κ. Στουρνάρα να απαντά οργισμένος: "Δεν έχω άλλα". Ο Τόμσεν φάνηκε να εκνευρίζεται με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι λοιποί της τρόικας, Μορς και Μαζούχ.

Παράλληλα, και οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων χαρακτηρίζονται από νευρικότητα, η οποία εντείνεται όσο προσεγγίζουμε την τελική συμφωνία.

Η Ιπποκράτους διαμήνυσε ότι "η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω δύο δισ. από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο".

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, σημειώνεται ότι "επιβάλλεται να είναι το τελευταίο πακέτο των μέτρων. Για λόγους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά πρωτίστως για λόγους κοινωνικούς, διότι δεν υπάρχει από πουθενά αλλού να κόψεις".

Από το Μαξίμου τηρούνται ήπιοι τόνοι προκειμένου να μην πέσει λάδι στη φωτιά- ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, που τα πάντα πρέπει να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς, σε ένα περιβάλλον κοινωνικών αντιδράσεων, που ενδέχεται να κλιμακωθούν.

Ενοχλημένο εμφανίστηκε, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε: "Δεν καταλαβαίνω την γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα τους έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5-9,5 δισ. ευρώ και ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του "παλεύουν" για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας, παρά μόνον κριτική και γκρίνια".

Η τελική σφραγίδα


Κατά τα λοιπά, η τελική σφραγίδα στο φάκελο των μέτρων αναμένεται να μπει την Κυριακή, οπότε θα υπάρξει και νέα σύσκεψη, αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Ο Α. Σαμαράς επιδιώκει τα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στις 24-25 Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν το Eurogroup.

Παράλληλα, στόχος του Μαξίμου είναι η πλήρης τήρηση του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός να θέσει επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Στα 2 δισ. η "τρύπα" των μέτρων

Στα 2 δισ. ευρώ περιορίστηκε η "τρύπα" στο πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το αποτέλεσμα προέκυψε από περικοπές στις δαπάνες σε Υγεία, Άμυνα και ΟΤΑ

Η σύσκεψη με την τρόικα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και τεχνικών κλιμακίων, καθώς οι επιτελείς των δανειστών ενδιαφέρονται και για μακροοικονομικά μεγέθη, όπως είναι το ύψος της ύφεσης, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα για να περιορισθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε μέτρα ύψους 8 δισ. από περικοπές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος.



Τα επώδυνα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι
:


-Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη

-Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ

-Πλήρης κατάργηση 13ης - 14ης σύνταξης

-Πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο.

-Μείωση συντάξεων ΟΓΑ

-Περικοπή ΕΚΑΣ

-Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)

-Αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη

-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

-Νέου τύπου εφεδρεία

-Μείωση αναπηρικών επιδομάτων

-Περικοπή σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων

-Κόβεται το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών

-Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.)

-Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών

-Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

-Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων

-Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων

-Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ)

-Περιορισμός των φοροαπαλλαγών (εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια)


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γκρίνια και ασυμφωνίες - Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση των τριών."

Leave a reply