[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Διορία μέχρι την Κυριακή για τα μέτρα
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Προθεσμία έως την Κυριακή έχει η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, για την οριστικοποίηση του οποίου εκκρεμούν περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την 'Άμυνα.

Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", από τα 11,9 δισ. ευρώ, περίπου τα 7 - 8 δισ. πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με όσα διαμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκπρόσωπος κόμματος, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν φτάνουν τα μέτρα, η τρόικα θέλει και άλλο αίμα», ενώ άλλο στέλεχος κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει λακωνικά ότι «είναι άγρια τα πράγματα».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θεωρούν αναπόφευκτα, τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, από τα 65 στα 67 έτη, όσο και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι οι επαφές της τρόικας τόσο με τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, όσο και με εκείνους των άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο πακέτο των μέτρων, θα είναι πλέον καθημερινές.

Βεβαίως αναμένεται μέχρι την Παρασκευή και η νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα επανεξετάσουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Η συνάντηση με την τρόικα

Μετά τη συνάντηση με την τρόικα δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το μέτρο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, στα 66 ή 67 χρόνια.

Στη σύσκεψη υπήρξε συντονισμός των ενεργειών της κυβέρνησης, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν σειρά μέτρων, όπως τα εργασιακά (αποχωρήσεις 40.000 από το Δημόσιο, περικοπές στα δώρα), καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου μέτρων, ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αλλαγές στη φορολογία και οι αποκρατικοποιήσεις.

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης ζητήματα φοροδιαφυγής, όπως τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα δηλωθέντα εισοδήματα 2011, από τα οποία προκύπτει ότι το 20% των φορολογουμένων δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ και το 32% εισοδήματα χαμηλότερα των 8.000 ευρώ.

«Υπάρχει περαιτέρω πρόοδος. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται». Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε, επίσης, ότι «συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνονται κάθε ημέρα, έως ότου τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν τις προσεχείς ημέρες συναντήσεις και με τους άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας


Την αισιοδοξία του για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δηλώνει στον Guardian ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι "έχουμε στρίψει από τη γωνία", διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί.

Ο ίδιος υπογραμμίζει εμφατικά ότι όλα πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί εντός δύο εβδομάδων, προκειμένου τα μέτρα να τεθούν στο προσεχές Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου.
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Διορία μέχρι την Κυριακή για τα μέτρα"

Leave a reply