[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χορός σε διαστημικό κλαμπ
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

 ΣΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ 

Ενας υδάτινος κόσμος αιωρείται πάνω από τους θεατές στο «Fuerza bruta», ένα θέαμα που συνδυάζει μουσική, ταχύτητα και φαντασία


Οι χορευτές στην παράσταση «Fuerza Bruta» τρέχουν ανάμεσα σε τοίχους και ...κολυμπούν πάνω από το κοινό
Οι χορευτές στην παράσταση «Fuerza Bruta» τρέχουν ανάμεσα σε τοίχους και ...κολυμπούν πάνω από το κοινό

«Σαν να χορεύεις σ' ένα διαστημικό κλαμπ που δεν κλείνει ποτέ» είναι μία από τις εντυπώσεις για το «Fuerza Bruta», το σόου που συνδυάζει θεατρικότητα και φαντασία.

Ξεφεύγοντας από τα όρια του φραστικού λόγου και της θεατρικής συμβατικότητας, το «Fuerza Bruta» είναι ένα θέαμα στο οποίο η πραγματικότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα(!), καθώς οι χορευτές τρέχουν ανάμεσα σε τοίχους που κινούνται, προσπαθούν να συναντηθούν τρέχοντας από τις αντίθετες πλευρές ενός πανιού που στροβιλίζεται και διασκεδάζουν χορεύοντας σ' έναν υδάτινο κόσμο που αιωρείται μερικά εκατοστά πάνω από τα κεφάλια των θεατών! Η ασταμάτητη δράση και η κίνηση στον αέρα συνοδεύονται από ένα δυναμικό σάουντρακ με ρυθμικούς ήχους κρουστών και ατμοσφαιρική μουσική.

Το Μπάντμιντον φιλοξενεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο την ανατρεπτική αυτή πρόταση, από σήμερα έως τις 30 του μήνα. Μάλιστα στη σκηνή του θεάτρου θα ανέβουν και οι ίδιοι οι θεατές, οι οποίοι όρθιοι θα παρακολουθούν τα δρώμενα κάτω από τον υδάτινο κόσμο του «Fuerza Bruta». «To ''Fuerza Bruta'' απεικονίζει το σήμερα. Δεν είναι το θέατρο του μέλλοντος, ούτε επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά από το παρελθόν. Είναι ένα ''φυσικό'' και ''αναπόφευκτο'' φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα εκατομμυρίων ετών, η βάση του είναι τα βάθη των ωκεανών. Το ''Fuerza Bruta'' δεν έχει κάποιο σκοπό. Είναι το ίδιο σκοπός» σημειώνει ο δημιουργός του, Ντίκι Τζέιμς.
Χορός σε διαστημικό κλαμπ
Η πρεμιέρα της παραγωγής δόθηκε στο Μπουένος Αϊρες το 2005 και έκτοτε έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Ενα υδάτινο ταβάνι κυριαρχεί πάνω από τα κεφάλια των θεατών. «Το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό μου ήταν η ιδέα ενός κοριτσιού να ''περπατάει'' πάνω από τα κεφάλια των θεατών με το νερό να την ακολουθεί», υπογραμμίζει ο Ντίκι Τζέιμς, εξηγώντας το πώς του ήρθε η ιδέα της παράστασης. «Μετά από πολλή έρευνα βρήκαμε ένα πολύ ανθεκτικό διαφανές υλικό, το οποίο και χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε αυτή την ιδιαίτερη ''ιπτάμενη'' πισίνα. Εκείνο το πρωί περπάταγα από το σπίτι μου στον χώρο της πρόβας και ήμουν τρομερά αγχωμένος, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και οι απαιτήσεις ήταν τεράστιες... Οταν είδα το αποτέλεσμα, έκλαψα από συγκίνηση. Κανένας δεν το κατάλαβε φυσικά, μια και άρπαξα αμέσως το μικρόφωνο ξεκινώντας να της δίνω οδηγίες: Σταμάτα! Ξεκίνα! Πήδα! Προχώρα! Είναι φανταστικό! Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Τώρα που το θυμάμαι θα ήθελα πολύ να το ξαναζήσω. Για κάτι τέτοιες στιγμές αγαπάω τη δουλειά μου!», σχολιάζει.

Αν τα χρήματα και οι πρακτικές δυσκολίες δεν ήταν πρόβλημα και μπορούσε να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τη φαντασία του, ποια οπτικά εφέ θα χρησιμοποιούσε; «Ονειρεύομαι να μπορέσω να δώσω στον θεατή μια κινηματογραφική εμπειρία, όπως στο σινεμά», απαντά ο Ντίκι Τζέιμς. «Δεν μου αρέσουν τα στατικά θεάματα. Θα ήθελα να μπορούν οι θεατές να βλέπουν την παράσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες, σαν να χρησιμοποιούσα διαφορετικές κάμερες, όπως οι κινηματογραφικοί σκηνοθέτες. Με κίνηση και ταχύτητα. Από κοντά και από μακριά. Θέλω να ακουμπάω τον θεατή και μετά να απομακρύνομαι μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Δεν μου αρέσουν οι σκηνές και τα καθίσματα. Μου αρέσει να σπάω αντικείμενα. Να αφήνω το μέρος βρώμικο και ακατάστατο... Θα ήθελα να φυσάει αέρας ανάμεσα στους θεατές και να τους ανακατεύει τα ρούχα, να μπαίνει στο στόμα τους, στα αυτιά, στα μάτια τους».Ποιες ιδιαίτερες ικανότητες ψάχνει στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα θεάματα που ετοιμάζει; «Το βασικό είναι δυνατό και ανθεκτικό σώμα και να μπορεί να συγχρονίζεται ο νους με το κορμί. Επίσης να μπορούν συναισθηματικά να ακολουθήσουν όλη αυτή την εμπειρία, από απλά και μικρά πράγματα μέχρι το πιο τρελό και ακραίο».

ΟΡΘΙΟΙ
Για να δείτε το «Fuerza Bruta» πρέπει: Να ξέρετε ότι θα είστε όρθιοι για 70 περίπου λεπτά. Να είστε ντυμένοι σπορ. Να μη σας ενοχλούν οι ψιχάλες και γενικά το νερό. Να μη σας ενοχλούν τα φώτα «στρομπ». Να είστε από 8 ετών και άνω.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χορός σε διαστημικό κλαμπ "

Leave a reply