[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν με τιμολόγια ότι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και εφόσον πληρούν σειρά εισοδηματικά, γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια θα γίνεται μερική επιστροφή φόρου

Τα κριτήρια για το επίδομα

Με εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια και μόνο σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και μπορούν να το αποδείξουν με τιμολόγια αγοράς, θα γίνεται μερική επιστροφή φόρου.

Αυτό προβλέπεται στο βασικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ώστε να αντισταθμιστεί μέρος των επιβαρύνσεων που θα υποστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ακριβή τιμή.

Στη συνέχεια, για να λάβουν μέρος της επιστροφής των έξτρα φορο-επιβαρύνσεων, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κλπ.), καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ηφαιστος» είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα κριτήρια για το επίδομα

Υστερα από έλεγχο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιστρέφει την επιβάρυνση φόρου που προκύπτει σε σχέση με πέρυσι, με απευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, είτε με πίστωση στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών, αφού ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια που θα περιορίζουν το ύψος του επιστρεφόμενου φόρου.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την επιστροφή φόρου στους δικαιούχους αλλά και το πρόβλημα επιμερισμού των ποσών σε πολυκατοικίες παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Μακρυπίδη και Σάκη Παπαθανασίου, αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

1. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το πετρέλαιο θα πωλείται στο 1,40 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ την περσινή χειμερινή περίοδο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 1,55?1,58 ευρώ που πωλείται σήμερα, θα υποχωρήσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο.

2. Η επιστροφή φόρου θα γίνει σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ, αντίθετα, δεν θα λάβουν καμία ενίσχυση όσοι θερμαίνουν τα σπίτια τους με άλλα καύσιμα. Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης.

3. Τα κριτήρια που θεσπίζονται είναι τα εξής:

  • Γεωγραφικά: Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, οι οποίες θα προσδιορίζουν τη μέγιστη κατανάλωση, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με πετρέλαιο, επί της οποίας θα γίνονται επιστροφές φόρου.

Στην πρώτη ζώνη θεωρείται ότι οι ανάγκες θέρμανσης απαιτούν 2,5 - 3 τόνους πετρελαίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη ζώνη περιορίζονται σε 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη 1 τόνος και στην τέταρτη ζώνη 600 λίτρα πετρελαίου.

  • Εισοδηματικά. Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν μπαίνει στα 15.000 ευρώ. Θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Περιουσιακά. Τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τετραγωνικά προκειμένου για τετραμελή οικογένεια. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με πρώτη κατοικία 200 τ.μ. αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ, θα λάβει την επιστροφή φόρου γιατί η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ.

Γεωγραφικά κριτήρια
Σε τέσσερις ζώνες χωρίζεται η χώρα

Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, για να προσδιοριστούν τα γεωγραφικά κριτήρια.

Αυτές περιλαμβάνουν τους νομούς:

Α' Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα.

Β' Ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Εβρος.

Γ' Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα.

Δ' Ζώνη : Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης "

Leave a reply