[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Μαχαίρι» και στις συντάξεις των 700 ευρώ θέλει η Τρόικα
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συντάξεις πιέζει την κυβέρνηση η Τρόικα, για να καλυφθούν τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ που τους χωρίζουν για να «κλείσει» το πακέτο των μέτρων λιτότητας του 2013.

Εκτός από τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος όμως, στην άκρως κρίσιμη σύσκεψη που έχει ξεκινήσει σήμερα από τις 11.00 μεταξύ του κ. Γιάννη Στουρνάρα και των κ.κ. Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν θα ανοίξει και ένα ακόμα μέτωπο στις διαπραγματεύσεις: τα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα (με αιχμή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) που καλείται να λάβει η κυβέρνηση και αποτελούν προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.

Στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για να επιτύχει συμφωνία πριν το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, το χάσμα που την χωρίζει από την Τρόικα στα μέτρα λιτότητας μειώθηκε ελαφρώς εχθές, από τα 2,5 δισ. σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Τρόικα εκτιμά πως χρειάζονται κι άλλα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2013.
Η στάση της Τρόικας αναγκάζει την κυβέρνηση να συζητά πλέον όλα τα «μαύρα σενάρια» που προσπαθούσε να αποφύγει με αύξηση του στόχου των εισπράξεων φόρων από τα 2 σε 3 δισ. για τη διετία 2013-2014.

Στο τραπέζι βρίσκονται έτσι και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα αλλά και η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Έτσι οι αγρότες θα χάσουν 360 ευρώ ετησίως από τη σύνταξη και 720 από τα δώρα.

Ωστόσο και αυτό το μέτρο δεν θα αποδώσει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ και δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά των 2 δισ. Για αυτό εξετάζεται και το σενάριο της μείωσης ακόμα και των χαμηλών συντάξεων όλων των Ταμείων. Αν οι πολιτικοί αρχηγοί εγκρίνουν το μέτρο, το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα μπει κάτω και από τα 1.000 ευρώ, ίσως από μόλις 700 ευρώ. 

Την κυβέρνηση «καίει» όμως και το θέμα των «προαπαιτούμενων» διαρθρωτικών αλλαγών. Η Τρόικα εμφανίζεται μάλιστα αμετακίνητη στην απαίτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα έπρεπε κανονικά να έχει προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012, αφού αποτελεί δέσμευση που προβλέπεται από το Μνημόνιο ΙΙ.

Οι ελεγκτές θεωρούν τραγική την καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την απελευθέρωση δεκάδων «κλειστών επαγγελμάτων» και ζητά «εδώ και τώρα» το άνοιγμά τους, όπως για:  Δικηγόρους,  Ενεργειακούς Επιθεωρητές, Αναλογιστές, Συμβολαιογράφους, Μηχανικούς, Φορτοεκφορτωτές, Λογιστές –Φοροτεχνικούς, Ορκωτούς Εκτιμητές, Οινολόγους, Μελισσοκόμους, τις  εταιρείες  Εμπορίας πετρελαιοειδών, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και κέντρα Ξένων Γλωσσών, ΚΤΕΟ,  Βρεφικοί Σταθμοί, Πρακτορεία Τύπου κ.ά


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Μαχαίρι» και στις συντάξεις των 700 ευρώ θέλει η Τρόικα"

Leave a reply