[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Προς «γάμο» Εθνική-Eurobank – Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σε προχωρημένες συζητήσεις για στρατηγική συνεργασία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Εντός των επομένων ωρών αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο θέμα. Μία τέτοια συνεργασία, θα οδηγούσε στη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Ήδη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των δύο τραπεζών.
Ανακοινώσεις αναμένονται στις 18:00.

Εν αναμονή επίσημων απαντήσεων

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, βάσει πληροφοριών που κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank με σκοπό τη συγχώνευσή τους, μετά τις συμφωνίες Alpha Bank-Εμπορικής και Πειραιώς-Αγροτικής.

Οι πληροφορίες οδήγησαν το Χ.Α σε έντονη ανοδική κίνηση, πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, σε υψηλά οκτώ μηνών, με πρωταγωνιστές τις μετοχές των δύο τραπεζών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών, έως ότου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό σχετικά με τα δημοσιεύματα περί συγχώνευσής τους.

Πριν από την αναστολή διαπραγμάτευσης, η μετοχή της Εθνικής βρισκόταν στα 2,10 ευρώ με άνοδο 4,48%, ενώ είχαν διακινηθεί 2.210.310 μετοχές. Η μετοχή της Eurobank σημείωνε άνοδο 5,50%, στα 1,15 ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 1.493.251 μετοχές.

Καταιγιστικές εξελίξεις στην τραπεζική αγορά

Οι δύο από τους τρεις συνολικά -μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα- διεκδικητές της Εμπορικής Τράπεζας (Εθνική και Eurobank), ήταν αναμενόμενο να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις που θα ενισχύσουν την θέση τους, μετά την απόφαση της Credit Agricole να επιλέξει για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής, την Alpha Bank.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και προχωρήσει η ενοποίηση των δύο σχημάτων, Εθνικής και Eurobank, δημιουργείται μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά, αλλά και μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη η διαμόρφωση του νέου τραπεζικού χάρτη της χώρας με μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η οριστικοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην αναδιάταξη δυνάμεων στο χώρο: Σε πλήρη εξέλιξη αποκλειστικές διαπραγματεύσεις Alpha Bank με Credit Agricole για πώληση Εμπορικής, σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις Τράπεζας Πειραιώς με την γαλλική Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank, εξελίξεις σε Εθνική και Eurobank ενώ αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που επίσης διαθέτει ισχυρό δίκτυο και μεγάλη πελατειακή βάση.

Η εκτίμηση που είχε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος -ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν «δυόμιση» τράπεζες, θέλοντας να δώσει έμφαση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρά σχήματα- φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι πρωταγωνιστές

Ποιοι όμως τραπεζικοί όμιλοι είναι πρωταγωνιστές στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών; Με αποτέλεσμα να διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία στην ενσωμάτωση και απορρόφηση νέων τραπεζικών ιδρυμάτων που αποκτούν.

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βγει πρώτος αναφορικά με τον αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την Alpha Bank να έχει όμως προχωρήσει μέχρι σήμερα σε μια μόνο εξαγορά και συγχώνευση αλλά μεγάλη σε μέγεθος και να έχει παράλληλα συμπρωταγωνιστήσει σε τρεις ιστορικές προσπάθειες ενοποίησης δυνάμεων στην χώρα μας (και τώρα με την Εμπορική οδηγείται στην πραγματοποίηση της δεύτερης μεγάλης σε μέγεθος συγχώνευση).

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα μια μόνον, αλλά σημαντική σε μέγεθος εξαγορά και συγχώνευση τράπεζας: Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης από την Εμπορική Τράπεζα, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

Στην ιστορική διαδρομή τα χρόνια που εξετάζουμε η Alpha Bank, βρέθηκε στο επίκεντρο τριών ιδιαίτερα σημαντικών προσπαθειών συγχώνευσης, που εάν είχαν οδηγηθεί σε επιτυχή κατάληξη, θα είχαν αλλάξει για πολλές δεκαετίες τον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών αποτυχημένων προσπαθειών, δύο φορές με την Εθνική Τράπεζα το 2001 και το 2011 και με την Eurobank το 2011 επίσης, ήταν ότι ο «γάμος» διαλύθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν και στις τρεις περιπτώσεις είχαν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας του νέου σχήματος, τα οφέλη που θα προέκυπταν κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, προσπάθεια συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank είχε ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο τραπεζών για τη μεταξύ τους συγχώνευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και 25η πανευρωπαϊκά, με τη συμμετοχή fund από το Κατάρ.

Στις δύο προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, στο επίκεντρο των εξελίξεων ήταν και πάλι η Alpha Bank, ενώ η άλλη τράπεζα ήταν η Εθνική. Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης Alpha-Εθνικής πραγματοποιήθηκε το 2001 με το «διαζύγιο» να έρχεται λίγο μετά την αναλυτική παρουσίαση όλων των επιμέρους πτυχών της και η δεύτερη προσπάθεια έγινε μια δεκαετία αργότερα το 2011, με τη συμφωνία να διαλύεται επίσης όταν οι διαδικασίες είχαν φθάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος. Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank-Interbank, ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank-Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη. Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση την Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένων είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Το 1998 προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas, ενώ στις αρχές του 1999 στην απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Χίου και στην απορρόφηση των εργασιών της National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου.
Στις αρχές του 2002, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της ΕΤΒΑbank ενώ η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2003. Στα τέλη Ιουλίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού), αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση και παρουσία του Ομίλου στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012).

Οι κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα και εξαγορών και συγχωνεύσεων στην εγχώρια τραπεζική αγορά στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας περιορίζονται καθαρά σε κινήσεις «εσωτερικών υποθέσεων», που σε κάθε περίπτωση ενδυνάμωσαν πολύ την ηγετική θέση της τράπεζας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, θα πρέπει να καταγραφούν στο ιστορικό εξαγορών και συγχωνεύσεων οι δύο προσπάθειες που όπως προαναφέρθηκε έγιναν με την Alpha Bank για τη δημιουργία, όπως είχε πει το 2001 ο αείμνηστος διοικητής της Θεόδωρος Καρατζάς, του "εθνικού πρωταθλητή" στον τραπεζικό τομέα.

Το 2002 απορρόφησε την ΕΤΕΒΑ και το 1998 την Εθνική Κτηματική Τράπεζα, η οποία το 1997 είχε συγχωνευθεί με την Εθνική Στεγαστική, με τις δύο τελευταίες τράπεζες να διαθέτουν ισχυρό δίκτυο καταστημάτων και μεγάλη πελατειακή βάση.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Προς «γάμο» Εθνική-Eurobank – Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών "

Leave a reply