[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Τρόικα πιέζει για μειώσεις μισθών, αποζημιώσεων και νέες «θυσίες» εργαζομένων και συνταξιούχων
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σε μαραθώνια εξελίσσεται η σύσκεψη που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν πέσει για ακόμη μια φορά όλα τα εργασιακά ζητήματα: το θέμα της αποζημίωσης, η κατάργηση των τριετιών, η εξαήμερη απασχόληση και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού. Οι πληροφορίες θέλουν την Τρόικα να πιέζει για μειώσεις στους κατώτατους μισθούς και τις αποζημιώσεις καθώς και για την επιβολή εξαήμερης απασχόλησης.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας αναμένουν και αυτοί τους τροικανούς με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιδιώκει να κλείσουν, ει δυνατόν μέσα στα επόμενα 24ωρα, όλα τα ανοικτά μέτωπα που απομένουν ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στην έκθεση των εκπροσώπων των δανειστών μας και στην πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που εκκρεμεί.

Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές συσκέψεις δεν θα είναι και οι καταληκτικές καθώς έχει ήδη προγραμματισθεί νέος … γύρος την Κυριακή το μεσημέρι.

Στουρνάρας και Τρόικα θα προσπαθήσουν να καλύψουν και άλλο κομμάτι της διαφοράς που πληροφορίες λένε πως έχει γεφυρωθεί κάτω και από το ένα (1) δισ. ευρώ, κυρίως για τα μέτρα του 2014.

Χθες πάντως, με πρωτοβουλία  των επικεφαλής των ελεγκτών, αναβλήθηκε ξαφνικά στο «παρά ένα» (μία  ώρα πριν μόλις) η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, παρατείνοντας το θρίλερ των αποφάσεων που θα χρειαστεί να ληφθούν εντός και εκτός Ελλάδος, για την τύχη του ελληνικού χρέους.

Η ουσία είναι πάντως ότι  η Τρόικα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να είναι τα μέτρα "εμπροσθοβαρή". Ήδη κλείδωσαν μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα 4,5 για το 2014, ενώ παραμένει διαφορά 1 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας πάντως ο λογαριασμός των 9 δισ. (αντί 7,8 δισ. που  έγραφε το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για τα μέτρα του 2013, θα κλείσει με επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα μέσω:

-         κατάργησης των δώρων ΟΓΑ: 550-600 εκατ. ευρώ

-         μεγαλύτερης μείωσης στις συντάξεις άνω των 1.000: 200 εκατ. ευρώ

-         από περικοπή φοροαπαλλαγών για γονείς κλπ: 400-500 εκατ. ευρώ

-         μέσω περικοπής σε επιδόματα και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων: 100-200 εκατ. ευρώ

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και οι όποιες αλλαγές τελικώς συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από του χρόνου.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Τρόικα πιέζει για μειώσεις μισθών, αποζημιώσεων και νέες «θυσίες» εργαζομένων και συνταξιούχων"

Leave a reply