[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μπιτζίνα Ιβανισβίλι: Ποιος είναι ο νικητής των εκλογών στη Γεωργία
Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο εκκεντρικός μεγιστάνας ζει σε γυάλινο παλάτι και έχει την υποστήριξη του Πούτιν



Ποιος είναι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γεωργίας ; Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ζει σε ένα γυάλινο - κυριολεκτικά - παλάτι, έχει έναν ζωολογικό κήπο, ιδιωτικής χρήσεως, με πιγκουίνους τους οποίους λατρεύει και κατηγορείται ότι θέλει να ξαναβάλει τη χώρα στην τροχιά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον στηρίζει πολιτικά.

Εκτός από εκκεντρικός, φαίνεται ότι έχει και χιούμορ. Φωτογραφήθηκε για τον βρετανικό Guardian δίπλα σε ένα γλυπτό του Χένρι Μουρ, και σε μια ταμπέλα που γράφει «Πες στους πλούσιους μπάσταρδους να πάνε να γ...». Η βρετανική εφημερίδα γράφει σχετικά: «Με περιουσία 6,4 δισ. δολαρίων, ο Ιβανισβίλι είναι ένας από τους πιο πλούσιους μπάσταρδους, ήτοι επιτυχημένους επιχειρηματίες, στον πλανήτη».

Εκτός από τον ζωολογικό κήπο, έχει μια μεγάλη συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης, αλλά στο σπίτι του, στους λόφους έξω από την Τιφλίδα, εκτίθενται μόνο αντίγραφα (τα πρωτότυπα έργα φυλάσσονται στο Λονδίνο).

Το ίδιο το σπίτι είναι μοναδικό, ένα φουτουριστικό παλάτι, που μοιάζει σαν αναποδογυρισμένος ιπτάμενος δίσκος από γυαλί και ατσάλι, σχεδιασμένο από τον ιάπωνα αρχιτέκτονα Σιν Τακαμάτσου. Του κόστισε 50 εκατ. δολάρια, αλλά, είπαμε, λεφτά έχει πολλά. Είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γεωργία και ο 153ος παγκοσμίως.

Το μόνο πράγμα που δεν έχει είναι πολιτική εξουσία. Η τουλάχιστον όχι ακόμη. Τον Οκτώβριο του 2011 μπήκε, εντελώς απρόσμενα, στην πολιτική με φιλοδοξία να εκθρονίσει τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε μια μάχη, με πολλή λάσπη, που έχει γίνει προσωπική βεντέτα.

Ο Ιβανισβίλι καταγγέλλει ότι ο Σαακασβίλι - που ανήλθε στην εξουσία το 2003 στη διάρκεια της επανάστασης των ρόδων - έχει γίνει δικτάτορας, σοβιετικού στιλ.

Λέει ότι η δεσποτική συμπεριφορά του Σαακασβίλι τον έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο 56χρονος μεγιστάνας κατηγορεί τον πρόεδρο ότι «εξαγόρασε» την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, εξαναγκάζοντάς τον να σχηματίσει νέο συνασπισμό, πέρυσι, με όσες ανεξάρτητες πολιτικές δυνάμεις είχαν απομείνει στη χώρα.

Ο Ιβανισβίλι έχει πει ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τώρα πιο ελεύθερη από τη Γεωργία του Σαακασβίλι. Η κυβέρνηση τον παρουσιάζει σαν πράκτορα της Μόσχας. Πράγματι, έκανε την περιουσία του στη Ρωσία στη δεκαετία του 1990 (τραπεζικά, φαρμακευτικά, κτηματομεσιτικά), αλλά λέει ότι έχει πουλήσει τα δύο τρίτα των περιουσιακών στοιχείων του στη Ρωσία - αν και έχει ακόμη σημαντικό μερίδιο στον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.

Ακόμη πιο περίεργο; Πήρε γαλλική υπηκοότητα το 2010, κάτι που τον έκανε να χάσει την γεωργιανή το 2011.
Διαψεύδει, πάντως, ότι φιλοδοξεί να εντάξει πάλι την Γεωργία στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. «Η πολιτική μας είναι η ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ΝΑΤΟ», λέει.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι παρουσιάζουν «υπερ-απλουστευτικά προγράμματα», με υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις στη γεωργία, την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Οι επικριτές του λένε ότι το πρόγραμμα του Ιβανισβίλι είναι ασαφές, και χωρίς συνοχή.

Εκείνος επιμένει ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κόσμος στη Γεωργία υποφέρει από υψηλή ανεργία, χαμηλές συντάξεις και έλλειψη ευκαιριών. Ο Ιβανισβίλι λέει ότι, αντίθετα από τον Σαακασβίλι, ξέρει από επιχειρήσεις.

Τον Ιούλιο του επιβλήθηκε πρόστιμο 12 εκατ. δολαρίων για παράβαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των κομμάτων.

Δυτικοί διπλωμάτες στην Τιφλίδα φοβούνται ότι, αν χάσει ο συνασπισμός του Ιβανισβίλι, οι οπαδοί του θα βγουν στους δρόμους, προκαλώντας ταραχές που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες. Ο Ιβανισβίλι διαβεβαιώνει ότι το κίνημά του είναι ειρηνικό. Αν οι διεθνείς παρατηρητές πουν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες, τότε ο συνασπισμός του θα δεχθεί τον ρόλο της αντιπολίτευσης στη βουλή, λέει.

Και ο ζωολογικός κήπος; Πώς του ήρθε αυτή η ιδέα; Οι άνθρωποι του Σαακασβίλι λένε ότι οι πιγκουίνοι είναι απόδειξη της εκκεντρικότητάς του. Εκείνος λέει ότι είναι απλώς πολύ φιλόζωος. Εχει επίσης μία οικόσιτη ζέβρα, ένα κοπάδι από ελάφια, και μερικούς λεμούριους.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μπιτζίνα Ιβανισβίλι: Ποιος είναι ο νικητής των εκλογών στη Γεωργία"

Leave a reply