[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Διακοπή εκ νέου της συνάντησης τρόικας- Βρούτση λόγω τριετιών
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Διακόπηκαν για μια ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά. Και στις δύο σημερινές συναντήσεις φαίνεται πως υπήρχαν διαφωνίες κυρίως για το θέμα των τριετιών. Το ζήτημα προκύπτει σύμφωνα με τις πληροφορίες από το δεύτερο Μνημόνιο επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. Η τρόικα υποστηρίζει πως στα συμφωνηθέντα δεν γίνεται αναφορά για ωριμάνσεις, ωστόσο σε νόμο που κυρώνει το Μνημόνιο οι τριετίες αναφέρονται.


Οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχισθούν μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και την επικοινωνία που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τους προϊστάμενούς τους. Σημειώνεται πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αλλαγές στα εργασιακά.

«Εμείς θέλαμε να συνεχίσουμε, αυτοί όμως έφυγαν...» δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως και η πρωινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα διακόπηκε, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει πως ο Πολ Τόμσεν επικοινώνησε και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η βασική διαφωνία των δύο πλευρών είναι στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως υπάρχει «ακαμψία» από την πλευρά της τρόικας για όλο το πακέτο των εργασιακών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν φέρεται ως ο «αυστηρός» των διαπραγματεύσεων, ενώ διαλλακτικότεροι φέρονται ο Ματίας Μορς που εκπροσωπεί την Ε.Ε. και ο Κλάουζ Μαζούχ από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις το υπουργείο προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες. Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο θα ζητήσει να μη θιγούν.

Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο επικαλείται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία. Πάντως, το επίδομα γάμου αναμένεται να χαθεί.

Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία το υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.

Από την πλευρά της η τρόικα φέρεται να υποστηρίζει πως οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και άρα δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης. Οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, στην οποία αναγράφεται πως μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να «εμπλουτίζεται» από τέτοιες προβλέψεις. Όμως, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο κείμενο του νόμου 4046, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και κυρώνει το Μνημόνιο, γίνεται μνεία σε «τριετίες», καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, του χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%». Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Διακοπή εκ νέου της συνάντησης τρόικας- Βρούτση λόγω τριετιών "

Leave a reply