[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης



Η αφρόκρεμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα παρελάσει για ακόμα μια χρονιά από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιχτοί Ορίζοντες».

Αυτή τη χρονιά θα προβληθούν νέες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών όπως οι Κώστας Γαβράς, Αμπάς Κιαροστάμι, Σεργκέι Λοζνίτσα, Σουσάνε Μπίερ, και Ούλριχ Ζάιντλ, καθώς και οι καινούριες δημιουργίες των Σίον Σόνο, Αντρές Γουντ και Πάμπλο Λαραΐν. Στις ταινίες της ενότητας, περιλαμβάνονται και εννέα φιλμ που έχουν υποβληθεί ως επίσημες προτάσεις των χωρών τους για τα επερχόμενα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. 

Συγκεκριμένα, οι Ειδικές Προβολές της ενότητας «Ανοιχτοί Ορίζοντες» φιλοξενούν την κινηματογραφική επιστροφή διακεκριμένων δημιουργών. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Στεφάν Οσμόντ, το εξαιρετικά επίκαιρο θρίλερ «Le Capital» του Κώστα Γαβρά, συμπυκνώνει αιχμηρά όλο το σκεπτικισμό και την αμφισβήτηση που περιβάλλει το σύγχρονο διεθνές οικονομικό σύστημα, για το οποίο ο σκηνοθέτης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είμαστε όλοι όμηροι αυτής της παγκόσμιας μάστιγας». 

Πολεμικό κλίμα επικρατεί και στην ταινία «In The Fog» του πολυβραβευμένου ουκρανού κινηματογραφιστή Σεργκέι Λοζνίτσα, με φόντο τη γερμανική εισβολή στη Λευκορωσία του 1942. 

Ο προκλητικός αυστριακός Ούλριχ Ζάιντλ φιλοτεχνεί τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του παραδείσου, στο «Paradise: Love» και στο «Paradise: Faith» καυτηριάζοντας το θρησκευτικό φανατισμό μιας γυναίκας με σαρκική αφοσίωση στο Θεό. 

Τα ανθρώπινα πάθη πρωταγωνιστούν και στις νέες ταινίες των Αμπάς Κιαροστάμι και Σουσάνε Μπίερ. Ο Ιρανός δημιουργός του «Like Someone In Love», καταθέτει μια μελέτη χαρακτήρων εστιάζοντας στη σχέση μιας νεαρής φοιτήτριας - συνοδού κυριών με έναν ηλικιωμένο ακαδημαϊκό, ενώ η Σουσάνε Μπίερ, στο «Love Is All You Need» καταγράφει τα γλυκόπικρα διαπλεκόμενα δυο οικογενειών, με αφορμή ένα γάμο στο Σορέντο της Ιταλίας. 

Ο Αντρές Γουντ στο «Violeta Went To Heaven» σκιαγραφεί με ευαισθησία και ζωντάνια τη συναρπαστική προσωπικότητα της διάσημης χιλιανής καλλιτέχνιδας Βιολέτα Πάρα. Επίσης με άρωμα Λατινικής Αμερικής, η ταινία «No» του Πάμπλο Λαραΐν. ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη για τη δικτατορία στη Χιλή. 

Με τη σειρά του, ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Στρίκλαντ, επιστρέφει με το ατμοσφαιρικό «Berberian Sound Studio», όπου αποτίνει ένα φόρο τιμής στο είδος του giallo, τα ιταλικά φιλμ τρόμου της δεκαετίας του ’70. 

Νέοι από κάθε γωνιά του κόσμου αγωνίζονται ενάντια στην απώλεια, τη μετανάστευση, τη βαρβαρότητα και τη βία, βγαίνοντας νικητές με το δικό τους τρόπο, σε ταινίες που διαθέτουν αφηγηματική τόλμη και πρωτοποριακή κινηματογραφική ματιά. 


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης"

Leave a reply