[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στουρνάρας: Θα πεθάνουμε από ασφυξία αν δεν πάρουμε τη δόση
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, σε ομιλία του στη Βουλή.
«Αν δεν πάρουμε τo κεφάλαιο θα το πάρει η Ισπανία» είπε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «αν δεν πάρουμε αυτή τη δόση τώρα θα πεθάνουμε από ασφυξία».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι από το πρωί η είδηση που κυριαρχεί είναι πως η Ισπανία είναι κι αυτή έτοιμη να ζητήσει βοήθεια «αυτό σημαίνει ότι στα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς, τα θέλουν κι άλλοι, είναι επιτακτική ανάγκη να βιαστούμε». Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν χρειάζονται εάν όμως δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος. «Χωρίς την επιμήκυνση για να γίνει βιώσιμο το χρέος θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να επιτευχθεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014, κάτι που θα απαιτούσε μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ. Τώρα τα μέτρα περιορίζονται σε 13,5 δισ. και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως πρέπει δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

Εξάλλου όπως είπε, από τα προγράμματα βοήθειας η Ελλάδα έχει ακόμα να εισπράξει 90 δισ. ευρώ. Εάν όλα πάνε καλά και δοθούν κανονικά οι δόσεις, τα χρήματα αυτά είναι αρκετά. Σε αντίθετη περίπτωση όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «δεν φτάνουν για τίποτα».

Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΔ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ) και των λιμένων, ο κ. Στουρνάρας προέβαλλε την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και λόγους αρχής, δεδομένου ότι «σε όλον τον κόσμο, πλην ενδεχομένως της Γαλλίας, το κράτος έχει αποδειχθεί κακός επιχειρηματίας».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού κρατικής συμμετοχής στις εν λόγω ΔΕΚΟ και στα λιμάνια, είναι ειλημμένη υποχρέωση από το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οπότε πλέον η τρόικα αξιώνει να εισαχθεί ως προαπαιτούμενη πράξη για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ.

Τα παραπάνω δεν προδικάζουν το τελικό ποσοστό ιδιοκτησίας ή ελέγχου του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ -όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ- τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Το μεν ποσοστό που θα διατηρηθεί, θα καθοριστεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερομένους, ο δε έλεγχος διασφαλίζεται με Ρυθμιστικές Αρχές και άλλους τρόπους.

«Δεν είναι η ιδιοκτησία καθαυτή που εξασφαλίζει την παροχή των αγαθών. Θέλεις ισχυρές Ρυθμιστικές Αρχές. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μια μειοψηφική συμμετοχή επιτρέπει ευρεία δικαιώματα στον κάτοχό της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στουρνάρας: Θα πεθάνουμε από ασφυξία αν δεν πάρουμε τη δόση"

Leave a reply