[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το σχέδιο Σόιμπλε για το ευρώ
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Υπερεξουσίες για τις Βρυξέλλες στους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών θα παρέχει το σχέδιο διάσωσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Για το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, έχουν ήδη ενημερωθεί άλλα μέλη της ευρωζώνης και οι τέσσερις επικεφαλής των σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανούλα Μπαρόζο και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Οι προτάσεις του Σόιμπλε δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο το συντομότερο δυνατόν ακόμη και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το πακέτο Σόιμπλε, σύμφωνα με το Spiegel, προβλέπει ότι:

• Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις θα έχει τις ίδιες εξουσίες με τον επίτροπο για την ανταγωνιστικότητα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα και δεν χρειάζεται τη συμφωνία των άλλων επιτρόπων.

• Για να ενισχύσει τη θέση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά θα πρέπει να παραδώσει την κυριαρχία του επί του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την πρόταση Σόιμπλε, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων θα έχει το δικαίωμα βέτο επί τον εθνικών προϋπολογισμών. Η διαδικασία είναι πιθανό να εξελιχθεί ως εξής: Εάν ένα μέλος της ευρωζώνης στείλει την πρόταση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και ο επίτροπος αισθανθεί ότι το έλλειμμα στο προσχέδιο είναι πολύ υψηλό, τότε θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής να προετοιμάσει ένα νέο προσχέδιο. Τα κράτη – μέλη θα διατηρήσουν την εξουσία να αποφασίζουν ποια έσοδα να αυξήσουν και ποιες δαπάνες να κόψουν. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νομισματικούς κανόνες, η εξουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου περιορίζεται στο να κάνει συστάσεις προς τα κράτη - μέλη αναφορικά με βελτιώσεις στους προϋπολογισμούς.

• Ο Σόιμπλε θέλει επίσης να δημιουργήσει περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές με το να συμπεριλάβει την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα προγενέστερο στάδιο σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αυτές οι ιδέες δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι για πρώτη φορά ο Σόιμπλε έχει επιλέξει σταθερά μέτρα από τις πολύπλοκες προτάσεις μεταρρυθμίσεων στην ζώνη του ευρώ και τα έχει συμπεριλάβει στο δικό του πακέτο μεταρρυθμίσεων.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το σχέδιο Σόιμπλε για το ευρώ"

Leave a reply