[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πορτογαλία: Η χώρα γιορτάζει εν μέσω διαμαρτυριών
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι φετινοί εορτασμοί για την ανακήρυξη της Πορτογαλικής Δημοκρατίας σημαδεύτηκαν σήμερα από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

"Είναι απαράδεκτο (...) το γεγονός ότι η Πορτογαλία δεν έχει να προσφέρει στην Ευρώπη τίποτε άλλο παρά την εικόνα του καλού μαθητή που υπακούει και σέβεται", δήλωσε ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.

Η Πορτογαλία έλαβε τον Μάιο του 2011 δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αντάλλαγμα ακολουθεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση. Μέχρι στιγμής πάντως οι πιστωτές της θεωρούν την Πορτογαλία "καλό μαθητή".

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια νέα σειρά μέτρων για το 2013 που περιλαμβάνουν μια γενική αύξηση των φόρων.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις πολλές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν, ενώ έχει κηρυχθεί γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.

"Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σήμερα όχι μόνο για να διορθώσουμε τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά παράλληλα και για να βρούμε έναν νέο δρόμο για το μέλλον", δήλωσε ο πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Από τους σημερινούς επίσημους εορτασμούς έλειπε επίσης ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μάριο Σοάρες, ο οποίος με αυτή την κίνηση διαμαρτύρεται για την απόφαση οι φετινοί εορτασμοί να μην είναι δημόσιοι προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα.

"Δεν έχει κανένα νόημα να μετακινούνται οι εορτασμοί σε ένα κρυφό σημείο για το φόβο της λαϊκής δυσαρέσκειας", δήλωσε ο Σοάρες στην εφημερίδα "I".

Οι εορτασμοί για την ανακήρυξη της Πορτογαλικής Δημοκρατίας στις 10 Οκτωβρίου 1910 πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνο υψηλών προσωπικοτήτων, ενώ συνήθως πραγματοποιούνταν μπροστά από το δημαρχείο της Λισαβόνας.

Ο δήμαρχος της Λισαβόνας από την πλευρά του εξήγησε ότι προτιμήθηκε να μην είναι δημόσιοι οι εορτασμοί για οικονομικούς λόγους.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πορτογαλία: Η χώρα γιορτάζει εν μέσω διαμαρτυριών"

Leave a reply