[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σημείο μηδέν για τα εργασιακά
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και σήμερα τόσο με το τεχνικό κλιμάκιο, όσο και με τα υψηλόβαθμα στελέχη. Όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Εργασίας αδυνατεί να σηκώσει το πολιτικό βάρος των απαιτήσεων των δανειστών μας, με αποτέλεσμα οι κρίσιμες αποφάσεις να παραπέμπονται στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί πάγωμα του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, καταργώντας τριετίες και επιδόματα, τα οποία θα ορίζονται πλέον μέσω του νέου μηχανισμού, που τελευταίο λόγο θα έχει το κράτος, φθηνές αποζημιώσεις που θα ισχύσουν αναδρομικά και ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Η τρόικα χθες, όπως και προχθές, ζήτησε γη και ύδωρ από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εμμένοντας στα θέματα της μείωσης των αποζημιώσεων και της κατάργησης των τριετιών που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ.

Μάλιστα, χθες, κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα υπήρξαν έντονες διαφωνίες και διακοπή των συνομιλιών για περίπου μισή ώρα με θέμα τις αποζημιώσεις, τις τριετίες και τον κατώτατο μισθό.

Δεν αποκλείεται ωστόσο για το θέμα των εργασιακών να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων, οι οποίοι θα διαπραγματευτούν τις τελικές ρυθμίσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ειδικότερα, όπως είχε δημοσιεύσει το Real.gr στις 20 Σεπτεμβρίου, η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή εδώ και τώρα της περικοπής των αποζημιώσεων οι οποίες ζητά πλέον να μην ξεπερνούν τους 12 μισθούς. Όσον αφορά τις τριετίες, επέμειναν στην πλήρη κατάργηση τους, όπως είχε γράψει το Real.gr στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο κατώτατος μισθός πρέπει να παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ!

Στόχος της τρόικας - σε βάθος τριετίας - είναι το 70-80% του εργατικού δυναμικού να αμείβεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, ώστε η αφετηρία των μισθών να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και να συμπαρασύρει όλο το φάσμα των αμοιβών προς τα κάτω, αφού πλέον κλαδικές συμβάσεις δεν υπογράφονται, αυξήσεις δεν δίνονται με την συμπλήρωση κλιμακίων, ενώ η υπογραφή ατομικών συμβάσεων περιλαμβάνει χαμηλότερες μισθολογικές αμοιβές.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο απασχόλησης εργαζομένων, κάτι που θα συνδυαστεί με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για να ενισχυθεί η ευελιξία με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να καταργηθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη.

Αναδρομική ισχύ στις αποζημιώσεις

Η τρόικα ζητάει την μείωση του χρόνου προειδοποίησης μέχρι 3 μήνες θεσπίζοντας ανώτατο όριο, την ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες. Για όσους για παράδειγμα έχουν 16 χρόνια εργασίας και απολυθούν, μετά το νέο καθεστώς, θα πάρουν 12 μισθούς, όσους δικαιούνται και τώρα. Όσοι εργάζονται περισσότερα χρόνια από τα 16, με το νέο καθεστώς θα πάρουν το ανώτερο όριο, δηλαδή τους 12 μήνες.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη απολυθεί και βρίσκεται στο στάδιο καταβολής της αποζημίωσης από τον εργοδότη, για το μισθωτό αυτό - όπως γράφει το κείμενο της τρόικας - «το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό». Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ήδη απολυθεί και είχε εργαστεί 21 έτη και θα έπρεπε να πάρει 17 μισθούς θα πάρει 12 μισθούς συν το 6πλάσιο του κατώτατου (586Χ 6= 3.516). Εάν ο μισθωτός αυτός έπαιρνε 1.000 ευρώ αντί λοιπόν να πάρει 17.000 θα πάρει 12.000 συν 3.516 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Χρόνος εργασίας και άδειες

Η τρόικα ζητάει μεγαλύτερη ευελιξία των ρυθμίσεων εργασίας, στο πλαίσιο των γενικών εβδομαδιαίων ορίων για το χρόνο εργασίας (που καλύπτουν το μέγιστο αριθμό εργάσιμων ημερών, ωρών εργασίας και βαρδιών, και περιορισμού των αδειών και στις βαρδιών). Όπως σημειώνει η τρόικα, για να ενισχυθεί η ελαστικότητα της εργασίας, μέσα στα πλαίσια της εργασίας εβδομαδιαίως, επιτρέποντας μια συμβατική (η αμοιβαία συμφωνημένη) βάση:

1) Συμφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις

2) Επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς

3) Θέτοντας πάλι το ελάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες

4) Η συνεχής 15νθημερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα.

Κατώτατος μισθός και τριετίες

Στο πλαίσιο θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού αναμένεται να καταργηθούν οι τριετίες σε βάθος τριετίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα.

Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα αντικατασταθούν από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχύει μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο και οι συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013.

Μείωση εισφορών

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 θα πρέπει να υιοθετηθεί μεταρρύθμιση για το σύστημα εισφορών των ταμείων, προκειμένου: να διευρυνθεί η βάση των εισφορών, να απλοποιηθεί το σύστημα συμβολής εισφορών σε όλα τα ταμεία, να μεταφερθεί η χρηματοδότηση από άχρηστους φόρους, στις εισφορές και να μειωθούν οι εισφορές κατά μέσο όρο 4%. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά στο 1η Ιανουαρίου 2014 και 1η Ιανουαρίου 2015. Ως ένα ενδιάμεσο βήμα, στο τέλος Ιουνίου 2013, το σχέδιο της νομοθεσίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σημείο μηδέν για τα εργασιακά "

Leave a reply