[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Spiegel: Πώς γίνεται το πάρτι της διαφθοράς στην Ελλάδα;
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η διαφθορά "ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα", ενώ "το πάρτι συνεχίζουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και οι πλούσιοι" γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τονίζοντας την "έλλειψη βούλησης των πολιτικών να αλλάξουν κάτι".

"Πώς μπορεί κάποιος, ο οποίος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, να εμβάζει στο εξωτερικό 52 εκατ. ευρώ; Τι επιπλέον εισοδήματα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση ολόκληρο το 2010 κέρδισε 5.588 ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά έστειλε 19,8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό; Και πώς γίνεται ένας πολίτης να ασφαλίζει στο εξωτερικό 9,7 εκατ. ευρώ, παρόλο που δεν κερδίζει δήθεν ούτε ένα ευρώ;" αναρωτιέται το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να θέτουν οι φορολογικοί ελεγκτές σε εκείνους, για τους οποίους μέχρι τώρα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά τους.

Και συνεχίζει: "Η ελληνική πραγματικότητα είναι ορισμένες φορές παράδοξη: Οι κυβερνώντες στην Αθήνα ερίζουν με τους διεθνείς πιστωτές για το κατά πόσες εκατοντάδες ευρώ θα πρέπει να περικοπεί το εισόδημα των δασκάλων ή των νοσοκόμων. Και ενώ εξακολουθούν να μειώνουν σταθερά τις συντάξεις, οι πλούσιοι της Ελλάδας βγάζουν ανεμπόδιστα δισεκατομμύρια στο εξωτερικό".

Αναφερόμενο στις περιβόητες λίστες που το τελευταίο διάστημα μονοπώλησαν την επικαιρότητα, τονίζει ότι "δεν επιχειρείται σχεδόν τίποτα" εναντίον όσων περιλαμβάνονται σε αυτές.

Αναφορικά με την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", το Spiegel κάνει λόγο για "χαρακτηριστική της χαλαρότητας στην αντιμετώπιση των φοροφυγάδων", τονίζοντας ότι "η ιστορία αυτής της λίστας δείχνει κυρίως την έλλειψη βούλησης των πολιτικών να αλλάξουν κάτι".

"Μια άλλη λίστα είναι μικρότερη, αλλά για τους πολιτικούς ακόμα πιο «καυτή»: Αυτή τη στιγμή οι οικονομικές υπηρεσίες ερευνούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 60 πολιτικών, όχι όμως μόνο για φοροδιαφυγή. Ο πρόεδρος της Βουλής, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, απείχε πριν από λίγο καιρό προσωρινά από τα καθήκοντά του λόγω κατηγοριών για διαφθορά. Αρκετοί υψηλόβαθμοι πρώην υπουργοί είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε εικονικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος" αναφέρει επίσης το άρθρο.

Και προσθέτει: "Το ότι η κατηγορία για δωροδοκία όμως συνεχίζει να μην εμποδίζει την πολιτική καριέρα στην Ελλάδα το αποδεικνύει η περίπτωση του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει ο ίδιος ένα εκατομμύριο ευρώ για δημόσια οικοδομικά μέτρα, τα οποία δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Συνδέεται επίσης με ένα μαφιόζικο κύκλωμα τοκογλύφων. Όλα αυτά δεν τον έβλαψαν: Το Μάιο ο πρωθυπουργός Σαμαράς τον τοποθέτησε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας στη βόρειο Ελλάδα".

Αναφερόμενο στο ΙΚΑ, αναφέρει ότι "ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της Ελλάδας, μετετράπη για πολλούς σε φορέα εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων".

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Spiegel: Πώς γίνεται το πάρτι της διαφθοράς στην Ελλάδα;"

Leave a reply