[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το βρώμικο παιχνίδι του «Der Spiegel» για την ελληνική δόση
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Όσοι βλέπουν τον «κιτρινισμό» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σαν ελληνικό φαινόμενο με την παραχώρηση, να προσθέσει κανείς σε αυτό και τη «Bild» θα άξιζε να ρίξουν μια ματιά στην ελληνική αρθρογραφία του Spiegel τις τελευταίες εβδομάδες. Το τελευταίο «κατόρθωμα» αυτής της δημοσιογραφίας στις 17.10 ήταν ότι η καταβολή της δόσης για την Ελλάδα αποτελεί ειλημμένη υπόθεση, σε άρθρο υπό τον τίτλο «η Γερμανία θα εκταμιεύσει την βοήθεια των Ελλήνων». Ο στόχος του είναι σαφής.

Να ξεσηκώσει την γερμανική κοινή γνώμη εναντίον της καταβολής της δόσης. Γιατί το κάνει; Μην ψάχνετε περίπλοκες εξηγήσεις. Η γερμανική κοινή γνώμη είναι κατά της βοήθειας στην Ελλάδα, άρα άρθρα που υποβάλλουν την εντύπωση, ότι το «παιχνίδι είναι στημένο» και ότι η βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτε, επιβεβαιώνει τις φοβίες τους, πουλάει, φέρνει χτυπήματα και άρα διαφήμιση.
   
Αξίζει να παραθέσει κανείς την πρώτη παράγραφο στο πρωτότυπο: «Επισήμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να περιμένει την έκθεση της τρόικας, ανεπίσημα η απόφαση έχει ληφθεί από καιρό: Η επόμενη βοήθεια δισεκατομμυρίων θα πληρωθεί στην Αθήνα Για να διατηρηθεί όμως η πίεση για μεταρρυθμίσεις, τα χρήματα θα ρεύσουν σε έναν ειδικό λογαριασμό, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η ελληνική κυβέρνηση».  

Αν αυτά δεν ερεθίζουν αρκετά το γερμανό αναγνώστη, τότε ακολουθεί και αυτό: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την Τρόικα επεξεργάζεται εδώ και καιρό μια λύση, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά να διατηρηθεί το κίνητρο για περικοπές και μεταρρυθμίσεις» (λες και τα 13,5 δισ. ευρώ περικοπές είναι ασήμαντα, στραγάλια). Και καπάκι μια δήθεν δήλωση γερμανού αξιωματούχου ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αισθανθεί την πίεση των δανειστών ότι μπορούμε και διαφορετικά», λες και δεν έχει αισθανθεί τίποτε ως τώρα.   

Το άρθρο αμφισβητεί πάντως αν και έτσι θα φτάσουν τα χρήματα και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είχε καμία αντίρρηση, αν η Τρόικα έκανε «δημιουργική πρόγνωση για την ανάπτυξη» και εκτιμούσε τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα πιο θετικά από ότι είναι ρεαλιστικό. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο για την Ελλάδα».
 
Όποιος έχει την απορία γιατί γράφτηκε ένα τέτοιο άρθρο - για τις θυσίες των ελλήνων παρεμπιπτόντως ούτε λέξη – παραθέτουμε ένα σχόλιο, απολύτως ενδεικτικό για τα 134 που ακολούθησαν: «Γιατί να στέλνουμε την τρόικα στην Αθήνα, όταν ούτως ή άλλως πληρώνουμε; Γελοίο θέατρο (τα 13,5 δις και η σύνταξη μας στα 67 είναι γελοίο θέατρο), για να ηρεμήσει ο ιθαγενής (σ.σ. ο γερμανός) φορολογικός Βαστάζος. Τα χρήματα έχουν χαθεί και δεν θα τα ξαναδούμε».

Το ύφος αυτών των σχολίων δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν:  Από τις 7 Αυγούστου το Spiegel προσπαθεί να αποδομήσει την έκθεση της τρόικας, την οποία επικαλούνταν για τις αποφάσεις της η γερμανική πολιτική ηγεσία, ώστε να υποβάλλει στους αναγνώστες του, ότι παίζεται  στημένο παιχνίδι με τα λεφτά του γερμανού φορολογουμένου: «Ελληνική διάσωση με ύποπτες μεθόδους» «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα δισεκατομμύρια», τον Αύγουστο, «Όταν οι πολιτικοί συμπεριφέρονται ως λομπυϊστες. Αμφιβολίες για την έκθεση της τρόικας» (09.09) «Το πόκερ των 31,5 δις ευρώ» (24.09) «Νέες τρύπες δισεκατομμυρίων, ο αγώνας για την επόμενη διάσωση της Ελλάδας» (25.09)  «Η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση» (29.09), «Οι τρόικες δεν αξίζουν τίποτε» (30.09) και ούτω καθ’ εξής.

Το Spiegel προφανώς ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει. Αυτοί που προφανώς δεν καταλαβαίνουν τίποτε είναι εκείνοι στη χώρα μας που συνεχώς επικαλούνται τα άρθρα του και την «εγκυρότητα» του για να στηρίξουν τις απόψεις τους, την προπαγάνδα τους ή τα συμφέροντα τους.

Όποιος διαβάζει προσεκτικά πάντως, καταλαβαίνει ότι το Spiegel έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα από ότι θα μπορούσε ποτέ η Bild. Και θέτοντας την αντικειμενικότητα της έκθεσης της τρόικας υπό αίρεση στη γερμανική κοινή γνώμη, προφανώς φόρτωσε και με μερικά δισεκατομμύρια την πλάτη του ελληνικού λαού, έτσι για να αποδείξει η τρόικα ότι δεν είναι ελέφαντας...


Πηγή

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το βρώμικο παιχνίδι του «Der Spiegel» για την ελληνική δόση"

Leave a reply