[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι θησαυροί του Εμπειρίκου στο Sotheby’s
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


O σημαντικός πλοιοκτήτης Γιώργος Εμπειρίκος, πριν τον θάνατο του περίπου έναν χρόνο πριν, αποφάσισε να διοχετεύσει στην αγορά πολλά από τα έργα του καθώς μετά από συζητήσεις με τους κληρονόμους του, υπήρχαν πολλά έργα τα οποία δεν επιθυμούσαν να κρατήσουν.
Ένα από αυτά ήταν και το έργο χαρτοπαίκτες που απασχόλησε τα Media πριν λίγους μήνες, καθώς ο Εμπειρίκος το είχε πουλήσει στην βασιλική οικογένεια στο Κατάρ έναντι του μυθικού ποσού-ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων..

Πολλά από αυτά τα έργα βέβαια είναι έργα που ο Εμπειρίκος κάποτε αγόρασε για μερικές χιλιάδες δολάρια και τώρα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια καθώς οι καλλιτέχνες είτε έφυγαν από την ζωή και αύξησαν την αξία τους είτε απλώς αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο πολύ περισσότερο.

Ο Εμπειρίκος είχε πολύ καλή σχέση με τον οίκο Sotheby’s καθ’ όλη του την ζωή και γι’αυτό διάλεξε τον οίκο για να δημοπρατήσει τα έργα του από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

Πολλά από τα έργα της συλλογής ανήκουν στην pre-war period του περασμένου αιώνα και θα γίνουν περιζήτητα στις δημοπρασίες.
Υπάρχει βέβαια και ένα διαμάντι των Old Masters που θα βγει στο σφυρί.
Το έργο «Portrait of Mariano Goya» του Φρανθίσκο Ντε Γκόγια (με τιμή εκτίμησης: 6.000.000-8.000.000 δολάρια) θα είναι το έργο «κράχτης» για την δημοπρασία Important Old Master Paintings στις 31 Ιανουαρίου 2013 στη Νέα Υόρκη.

Ένα από τα έργα της συλλογής Εμπειρίκου που θα βγει στο σφυρί είναι και το πολύ γνωστό πορτραίτο «Study for Head of Isabel Rawsthorne» του Φράνσις Μπέικον με τιμή εκτίμησης: 9.000.000-12.000.000 δολάρια που θα βγει στο evening sale του contemporary Art στις 13 Νοεμβρίου 2012 στη Νέα Υόρκη. Η Isabel Rawsthorne , ζωγράφος, εστέτ και Μούσα πολλών καλλιτεχνών ήταν μια πάρα πολύ κοντινή φίλη του Francis Bacon. Φιλοτεχνήθηκαν αρκετά προτραίτα της κατά την διάρκεια της φιλίας τους και αυτό είναι ένα από αυτά.

Ένας προκλητικότατος Picasso από την πρώιμη περίοδο του ζωγράφου που περιγράφει έναν βιασμό, με τίτλο «Le Viol», θα είναι και ένα από τα αστέρια της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης στις 5 Νοεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Το έργο  φιλοτεχνήθηκε όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου και έχει τιμή εκτίμησης: 4.000.000-6.000.000 δολάρια.
Στην ίδια δημοπρασία έξι ακόμα πίνακες, γλυπτά και έργα σε χαρτί των Πολ Σεζάν, Πάμπλο Πικάσο, Χένρι Μουρ θα δημοπρατηθούν.


Τα έργα θα εκτεθούν στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και την Ντόχα το Νοέμβριο, ενώ στο σύνολό τους αναμένεται να αποφέρουν περισσότερα από 30.000.000 δολάρια.
Σύμφωνα με τον Σίμον Σάου, επικεφαλή του τμήματος Ιμπρεσιονιστικής  και Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη. «Τα έργα που προσφέρονται αντανακλούν το εκλεκτικό και αλάνθαστο γούστο του Γιώργου Εμπειρίκου, που είχε την ικανότητα να βλέπει και να επιλέγει τα καλύτερα από κάθε περίοδο, είδος και στυλ. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτά τα κομμάτια με τους συλλέκτες και τους γνώστες της τέχνης μέσα από τις εκθέσεις σε όλο τον κόσμο».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι θησαυροί του Εμπειρίκου στο Sotheby’s"

Leave a reply