[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στα 11 δισ. τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΑΥΞΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ


 «Φουσκώνουν» μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, στοιχείο που καταδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.


Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τον Οκτώβριο προστέθηκαν ακόμη 856 εκατ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας το ποσό των «νέων» οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την αρχή του έτους στο ποσό των 11,025 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» χρέη είχαν διαμορφωθεί στα 10,169 δισ. ευρώ.

Μόνο στο τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,14 δισ. ευρώ. Η απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο συγκεκριμένο τρίμηνο συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που περιλαμβάνουν υπέρογκα ποσά φόρων και την έναρξη της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2011 και «νέα» χρέη από την 1-1-2012 μέχρι τις 31-10-2012) εκτινάχθηκαν στο επίπεδο - ρεκόρ των 54,59 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο 1,975 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πλέον ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ φέτος, αλλά οι εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες.

Έλεγχοι σε πλούσιους φορολογουμένους 

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκεται η ελίτ των φορολογουμένων και συγκεκριμένα οι έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, φορολογούμενοι με τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.) άνω των 150.000 ευρώ και όσοι απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ.Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ανατίθενται στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, οι υποθέσεις φυσικών προσώπων με μεγάλη ακίνητη περιουσία ή με τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης πάνω από 150.000 ευρώ ή με δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων άνω των 400.000 ευρώ.Συγκεκριμένα στην απόφαση ορίζεται ότι στην αρμοδιότητα του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών υπάγονται και υποθέσεις φυσικών προσώπων, οι οποίες πληρούν διαζευκτικά ή αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:

1. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδίου, της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υπερβαίνει κατά την 1.1.2009 το ποσό των 2.000.000 ευρώ.2. Η ετήσια δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.3. Τα ποσά των δαπανών για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ. στο οικονομικό έτος 2012 υπερβαίνουν το ποσό των 400.000 ευρώ, καθώς και τα ποσά των δαπανών για αγορά ή ανέγερση ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ κατά το ίδιο οικονομικό έτος.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στα 11 δισ. τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη"

Leave a reply