[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Για το... 2013 παραπέμπονται οι αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΑ «ΠΕΤΡΟΒΟΛΑ» ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣΟλοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από χθες και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως μία νέα Σύνοδος στις αρχές του 2013 είναι πολύ πιθανή.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν έναν κοινό παρανομαστή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020.

Με δεδομένη την αδιαλλαξία της Μεγάλης Βρετανίας, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντας ανικανοποίητος από τις προτάσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπέι, υποστήριξε, «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ»

Για την προοπτική της παραπομπής του θέματος στις... ευρωπαϊκές καλένδες, είχε προετοιμάσει η καγκελάριος Μέρκελ, αναφέροντας πως ως εξέλιξη «δεν είναι και τόσο δραματική».

Το ιστορικό

Λίγο πριν από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας, 14:00 Βρυξελλών) άρχισαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, χθες τη νύχτα, να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων: αύξηση για την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική της συνοχής, μείωση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά χωρίς να θιγούν οι διοικητικές δαπάνες. «Οι καιροί απαιτούν ένα μετριοπαθή προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε «κούρεμα» της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος πρόσκειται στη βρετανική θέση υπέρ των επιπλέον περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (όπως και Φινλανδία, Σουηδία). Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο ζητά μεγαλύτερες περικοπές απ' όσες έχει προτείνει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον Κάμερον να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως σύντομη συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, «εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στη στάση της Βρετανίας και ορισμένων άλλων χωρών, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους 27» στη σύνοδο αυτή, για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέμενε σε «κούρεμα» της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυρία Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το χρονικό διάστημα 2014-2020, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. «Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες διακόπηκαν μετά από μόλις μία ώρα συνομιλιών.  

Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση. «Υπάρχει ακόμα μπροστά μας ένας αρκετά μακρύς δρόμος να διανύσουμε», είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι «ετοιμοπόλεμος» έφτασε στις Βρυξέλλες ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία, ενώ με βέτο απείλησαν και οι Πορτογάλοι. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με συμβιβαστική διάθεση στις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ.


Πηγή: newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Για το... 2013 παραπέμπονται οι αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ"

Leave a reply