[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Μόρσι


Σε μια εύθραυστη εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης, οδηγήθηκαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, όπως αποδείχθηκε από τις 12 ρουκέτες που εβλήθησαν κατά του Ισραήλ μετά το τυπικό πέρας των εχθροπραξιών.

Ρουκέτες παρά την εκεχειρία

Δώδεκα ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ μέσα στην πρώτη ώρα μετά την έναρξη της εκεχειρίας ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στη Γάζα, μάρτυρες έκαναν λόγο για μία έκρηξη λίγο μετά την συμφωνία για εκεχειρία χωρίς να υπάρχουν θύματα.

Έπειτα από οκτώ ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν, υπό τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς.

Η εκεχειρία, προϊόν εντατικών διπλωματικών προσπαθειών της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγγέλθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμρ, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον στο πλευρό του.

Ο πρόεδρος της Αίγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, στο Κάιρο τη ματαίωση της επίσκεψής του στο Ισλαμπαμπάντ, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των οκτώ αναπτυσσόμενων μουσουλμανικών χωρών (D8) για να επιβλέψει την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η ανακοίνωση χαιρετίσθηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε δεκτή με πυροβολισμούς και πυροτεχνήματα και ένα ενθουσιασμένο πλήθος που κατέβηκε στους δρόμους για να γιορτάσει τη «νίκη».

Στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δέχθηκε να δώσει μία ευκαιρία στην αιγυπτιακή πρόταση αφού συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ευχαρίστηκε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό και επανέλαβε τον στόχο της επίτευξης «διαρκούς» ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας .


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε λίγο πριν τις 12 (ώρα Ελλάδος) ηλεφωνικά- για τρίτη φορά μέσα σ΄ένα 24ωρο-με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Μόρσι σχετικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στην Ασία, ο πλανητάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μόρσι, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την επίτευξη της εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ, στο Κάιρο, ο εξόριστος ηγέτης Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ χαιρέτισε «το ρόλο του Ιράν στον εξοπλισμό» των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαιρέτισε σήμερα την εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει πολλές ελπίδες για την τήρησή της.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τις στοχευμένες δολοφονίες και τις επιχειρήσεις διείσδυσης στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς από την πλευρά της δεσμεύεται να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Το Ισραήλ δεσμεύεται, εάν τηρηθεί η εκεχειρία, να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος εφαρμόζεται από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τη διοίκηση του παλαιστινιακού εδάφους, όχι όμως και να τον άρει, όπως ζητεί η παλαιστινιακή πλευρά.

Σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι διαπραγματεύσεις με θέμα μία νέα συνοριακή συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ξεκινήσουν 24 ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, υπό την προϋπόθεση της τήρησής της. Η νέα συμφωνία θα αφορά το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών.

Η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη και η τήρησή της εξαρτάται από τον βαθμό ελέγχου που η Χαμάς μπορεί να ασκήσει επί των ποικίλων ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι η παραμικρή παραβίαση θα επιφέρει σφοδρή ισραηλινή απάντηση.

Από τις 14 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση, περισσότερες από χίλιες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, σκοτώνοντας πέντε Ισραηλινούς, τέσσερις πολίτες και έναν στρατιώτη. Στην παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί από τους οποίους άμαχοι, και μεταξύ τους μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών.

Το Ισραήλ έτοιμο να επαναλάβει τις επιθέσεις του αν δεν γίνει σεβαστή η εκεχειρία, δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ


Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαρακ δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό το Ισραήλ να επαναλάβει τις επιθέσεις του αν η Χαμάς δεν σεβαστεί την εκεχειρία.

Η εκεχειρία «μπορεί να διαρκέσει εννιά ημέρες, εννιά εβδομάδες ή περισσότερο, αλλά αν δεν διαρκέσει γνωρίζουμε τι να κάνουμε και εξετάζουμε την πιθανότητα να επαναλάβουμε τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις σε περίπτωση πυρών ή προκλήσεων», τόνισε ο Μπαράκ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Μπαράκ δικαιολόγησε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως «μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία θα είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς της Χαμάς χωρίς να καταλάβει το Ισραήλ το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην εκεχειρία, ο Μπαράκ επισήμανε: «δεν πρόκειται για συμφωνία, είναι ένα χαρτί χωρίς υπογραφή και η μόνη νίκη της Χαμάς είναι ότι τα προηγούμενα χαρτιά ήταν χειρόγραφα, ενώ αυτό είναι τυπωμένο».

«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει τίποτε, αλλά αντικατοπτρίζει απλώς τους διακανονισμούς που έγιναν ανάμεσα σε μας και τους Αιγύπτιους από τη μία πλευρά και τους Παλαιστίνιους και τους Αιγύπτιους από την άλλη και τους περιορισμούς τους οποίους αποδέχτηκαν και οι δύο πλευρές», συμπλήρωσε ο Μπαράκ.

«Το πιο σημαντικό είναι η δέσμευση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της ρίψης ρουκετών. Αν συνεχίσει να επικρατεί ηρεμία, δεν υπάρχει λόγος να μην επιτρέψουμε στους παλαιστίνιους αγρότες να καλλιεργούν τα εδάφη του μέχρι τον τοίχο», κατέληξε ο Μπαράκ.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα"

Leave a reply