[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πεδίο μάχης» η πλατεία Ταχρίρ
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Κάιρο ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το πρόσφατο διάταγμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που του παραχωρεί διευρυμένες εξουσίες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλές ημέρες σε μία προσπάθεια να πείσουν τον πρόεδρο να ανακαλέσει το διάταγμα.

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μόρσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του και καθίσταται ο ίδιος σχεδόν απρόσβλητος. Επιπλέον το διάταγμα δίνει ασυλία στη συντακτική εθνοσυνέλευση και διατάζει την επανεκδίκαση υποθέσεων αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Το διάταγμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους πολέμιους του Μόρσι σε πολλά σημεία της χώρας.

Αργά χθες το βράδυ, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας με αφορμή το διάταγμα στην πόλη Αλ Μάλα αλ Κούμπρα στο Δέλτα του Νείλου, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το διάταγμα παραχωρεί στον Μόρσι "δικτατορικές" εξουσίες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι "προσωρινά" και στοχεύουν στην προστασία της "επανάστασης" από την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημέρων είναι τα χειρότερα από τον Ιούνιο που ο Μόρσι έγινε ο πρώτος εκλεγμένος ισλαμιστής πρόεδρος.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Πεδίο μάχης» η πλατεία Ταχρίρ"

Leave a reply