[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πιέσεις από του G 20 προς την ευρωζώνη
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συναντώνται στο Μεξικό προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στην Ευρώπη ώστε να βρει επιτέλους μια εύστοχη απάντηση στην κρίση της, η οποία εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 κυριότερων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών συναντώνται για δύο ημέρες συζητήσεων. Η επίσημη ημερήσια διάταξη είναι αρκετά ισχνή: ένα βήμα προς το επόμενο στάδιο της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στα οποία δεν αναμένεται καμία θεαματική πρόοδος στο Μεξικό.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων χωρών πρέπει επίσης, όπως κάθε φορά, να αναλύσουν την παγκόσμια οικονομία. Και εδώ, τα νέα δεν είναι καλά. Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη. Η μεξικανική προεδρία της G20 προτίθεται να θέσει τρεις μεγάλες "αβεβαιότητες". Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της Κίνας και η δεύτερη είναι ο αμερικανικός "δημοσιονομικός τοίχος" ("fiscal cliff") που κινδυνεύει, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον, να καταλήξει στα τέλη του έτους σε μια δραστική στροφή στα δημόσια οικονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως, την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και εν τω μέσω μιας πολιτικής μετάβασης στην Κίνα, οι διοργανωτές δεν έχουν πολλές ελπίδες να αποσπάσουν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων χωρών. Όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κύρια απειλή έρχεται από την Ευρώπη. Η ευρωζώνη υπολόγιζε ότι θα φθάσει σε αυτή τη συνάντηση σε καλή διάταξη μάχης, αφού έχει επεξεργαστεί τη στρατηγική της για την έξοδο από την κρίση, με μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί ποδός πολέμου και μια τραπεζική ένωση στα σκαριά.

Ωστόσο, οι εταίροι της θέλουν να τη δουν να πηγαίνει πιο μακριά. "Θέλουμε να δούμε εδώ πιο καθαρά για την Ισπανία", που εξακολουθεί να διστάζει να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς βοήθειας, "και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες", δήλωσε πριν από τη σύνοδο καναδός αξιωματούχος.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δεν προτίθεται να επιμείνει αέναα στους λόγους για τους οποίους η Μαδρίτη δεν ζητά αυτή την υποστήριξη, αλλά εύχεται περισσότερο να "εξηγήσει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων" που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Παρασκευή τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξαναβρεί "μια βιώσιμη τροχιά". Το AFP αναφέρει πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει την απόφαση να δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας. Όμως πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία επικεφαλής, αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια λύση.


Πηγή: real

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πιέσεις από του G 20 προς την ευρωζώνη"

Leave a reply