[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης στη Σόφια
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό της Σόφιας να γνωρίσει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 21 Ιουνίου 2009, αποτελεί η φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζει η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30, στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας.

Παρουσιάζονται ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο χώρος όπου αναγέρθηκε το Νέο Μουσείο -σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Tσουμί με τη συνεργασία του Έλληνα συναδέλφου του Μιχάλη Φωτιάδη- εξωτερικές όψεις του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου με τα ευρήματα της ανασκαφής που προέκυψε κατά την ανέγερση, καθώς και οι εσωτερικοί χώροι όπου φιλοξενούνται τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

1. Η αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης με τα ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

2. Η αίθουσα των αρχαϊκών έργων (7ος αιώνας π.Χ. έως 480/79 π.Χ.) με αρχιτεκτονικά γλυπτά και αναθήματα, συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων τα οποία στέκονται ελεύθερα στον χώρο και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει από όλες τις πλευρές.

3. Η αίθουσα του Παρθενώνα με ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο (σε πρωτότυπο και αντίγραφα) και με πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της πόλης κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το κτήριο του Μουσείου βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Το σχέδιο του κτηρίου δημιουργεί την εντύπωση ενός "διάφανου" χώρου, χωρίς τοίχους, με απερίσπαστη θέα, στο οποίο ο αρχαιολογικός χώρος εισχωρεί μέσα στο κτήριο.

Ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα και τον Παρθενώνα και τον γλυπτό διάκοσμο (σε αντίγραφα, όσα από τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, εκτιθέμενα στην γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα).

Κατά την προετοιμασία του χώρου για την κατασκευή του κτηρίου ανακαλύφθηκε τμήμα της πρώιμης χριστιανικής πόλης. Τα ευρήματα της ανασκαφής διατηρήθηκαν και είναι ορατά από το διαφανές πάτωμα του πρώτου επιπέδου του κτηρίου.

Στη συνολική έκταση των 25.000 τ.μ. το Μουσείο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ. (δέκα φορές μεγαλύτερους από ό,τι στο παλιό Μουσείο) και στεγάζει περί τα 4.000 αντικείμενα που έχουν βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες, καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο, από την Μυκηναϊκή εποχή έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.

Δεσπόζουν η ζωφόρος του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες του "Ερεχθείου" και τα διάσημα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής και του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται καθημερινά η ταινία μικρού μήκους για το Μουσείο της Ακρόπολης (παραγωγή:Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 2009, διάρκεια 9').

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης στη Σόφια"

Leave a reply