[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τζαμί στην πλατεία Ταξίμ
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

O Tούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής τεμένους στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ένα θέμα που ενοχλεί ιδιαίτερα τηn κοσμική πλευρά της κοινωνίας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η κατασκευή τεμένους στο Ταξίμ ήταν ένας από τους λόγους που προέβαλλαν οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Ερμπακάν το 1997. Αντιμετωπίζεται πάντα από την κοσμική πλευρά της κοινωνίας ως κατεξοχήν «απόδειξη» των «σχεδίων» εξισλαμισμού της δημόσιας ζωής. Το κυβερνητικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης είχε αποφύγει μέχρι σήμερα να αναφερθεί στο θέμα προφανώς λόγω των ευαισθησιών που το συνοδεύουν.

Πρόσφατα, ωστόσο, και στο πλαίσιο της συντηρητικής στροφής που κάνει τον τελευταίο χρόνο ο Τούρκος πρωθυπουργός, άρχισε να προβάλλεται έντονα το θέμα κατασκευής τεμένους σε έναν άλλο λόφο της Πόλης, το λόφο της Τζάμλιτζα που δεσπόζει του Βοσπόρου στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο σχέδιο δεν προέκυψε από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός που υπερασπίζεται το σχέδιο της Τζάμλιτζα παρατήρησε ότι το σχέδιο του άρεσε και ότι δεν υπήρξε διεθνής διαγωνισμός διότι « οι μη μουσουλμάνοι ελάχιστα καταλαβαίνουν από ισλαμική αρχιτεκτονική».

Το Ταξίμ με είναι ένα από τα μεγάλα πολεοδομικά σύμβολα της μεταρρύθμισης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της λεγομένης περιόδου του Τανζιμάτ. Ο σχεδιασμός μεγάλων δημόσιων χώρων σφραγίζει την απομάκρυνση από την παραδοσιακή προ-νεοτερική αντίληψη της οργάνωσης των Πόλεων. Η περιοχή του Ταξίμ που αναπτύχθηκε πολεοδομικά ταυτόχρονα με το Τανζιμάτ, και φιλοξενούσε πάντα, τις χριστιανικές κοινότητες της πόλης, καθώς και τις πρεσβείες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, είναι μια από τις λίγες περιοχές της Πόλης που δεν έχει μεγάλα τεμένη , που κυριαρχούν σε όλες τις άλλες περιοχές της Πόλης.

Μεγάλο μέρος των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος θεωρεί σκάνδαλο ότι μια τόσο επιβλητική πλατεία δεν έχει κανένα από τα σύμβολα του Ισλάμ και της θρησκευτικότητας του λαού της χώρας. Την αίσθηση του σκανδάλου αυξάνουν και δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες: ορθόδοξες, καθολικές, αρμενικές και πρoτεστανικές που βρίσκονται στην περιοχή. Ο ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας (ένας από του πολλούς ορθοδόξους ναούς της περιοχής) δεσπόζει στη μια άκρη της πλατείας Ταξιμ, ενώ δεκάδες άλλοι μικρότεροι ναοί βρίσκονται διασπαραμένοι σε όλη την περιοχή αυτή από το Ταξίμ μέχρι το τέλος της μεγάλης οδού Ιστικλάλ.

Τα λίγα και πολύ μικρά τεμένη που βρίσκονται στην περιοχή δεν αρκούν για να φιλοξενήσουν τους προσκυνητές της Παρασκευής, που πολύ συχνά ξεχύνονται στους δρόμους για να συμμετάσχουν στην τελετουργική προσευχή της Παρασκευής.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τζαμί στην πλατεία Ταξίμ"

Leave a reply