[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Παρουσία περίπου είκοσι Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δόθηκε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ κάλεσε την ΕΕ «να προχωρήσει μπροστά» παρά την κρίση και την βράβευσε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδιστεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Γιάγκλαντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της παρέλαβε επισήμως σήμερα στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ απένειμε το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί», πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.
«Μαζί πρέπει να κάνουμε ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων», πρόσθεσε μιλώντας για «τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους» που έπεσαν στο παρελθόν ως θύματα του εξτρεμισμού.

Συμβολικά ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα.

Βραβεύθηκαν και τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι
Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.
Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.

Η απόφαση αυτή έκανε να σωπάσουν κάπως επικριτές στο Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αρχικά είχαν αστειευτεί πως αν το έπαθλο ήταν για όλους τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει όλοι να το μοιραστούν -- θα αντιστοιχούσαν έτσι 0,2 λεπτά του ευρώ στον καθένα.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ"

Leave a reply