[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Θα πληρώνουμε για ηθική βλάβη του δημοσίου (όταν χρωστάμε στην Εφορία)
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Αναγκαστικής Είσπραξης του υπουργείου, δίνει εντολή στους εφόρους να στέλνουν τους υπαλλήλους τους στα δικαστήρια για να παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες και να ζητούν την ποινική δίωξη και την καταβολή αποζημίωσης προς το Δημόσιο για υποθέσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία. 

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται επί λέξει ότι οι έφοροι καλούνται «να δίνουν εντολή σε υπάλληλο της υπηρεσίας τους να εκπροσωπήσει το Δημόσιο σε παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητώντας από το δικαστήριο να επιδικάσει σε βάρος του κατηγορουμένου και υπέρ του Δημοσίου ποσό ως χρηματική αποζημίωση από την ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο λόγω της προσβολής του κύρους του από τη συμπεριφορά του φορολογουμένου»! 

Το οξύμωρο όμως είναι ότι, αντί οι πολίτες να ζητούν «αποζημίωση» για τον ισχυρό κλονισμό και την ψυχική οδύνη που υφίστανται από την άνευ προηγουμένου φορολαίλαπα σε εποχές κρίσης, όπου αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα αυτοκτονιών για χρέη τα οποία έχουν προκαλέσει οι βάρβαρες περικοπές μισθών και οι ληστρικοί φόροι με τα εκατοντάδες χαράτσια που έχουν επιβληθεί την τελευταία τριετία, το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται να ζητάει και τα ρέστα ακόμα και από φορολογουμένους που δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη από ΦΠΑ της τάξεως των 20.000 ευρώ. Το όριο αυτό μάλιστα ορίζεται σχηματικά από το υπουργείο, δίνοντας εμμέσως στους εφόρους το δικαίωμα να ενεργοποιούν το μέτρο (με βάση νόμους από το 1953) εν λευκώ ακόμα και για χαμηλότερες φορολογικές διαφορές και παραβάσεις.

Μέσο συμμόρφωσης
Η απειλή της ποινικής δίωξης και της αποζημίωσης για... προσβολή του κύρους του Δημοσίου προβάλλεται έτσι ως μέσο αποτροπής και συμμόρφωσης των φορολογουμένων, στις άκρως αντίξοες ωστόσο συνθήκες που βιώνει η αγορά. Κρίθηκε σκόπιμη όμως και ως απάντηση στην... ταλαιπωρία που υφίστανται τα δικαστικά τμήματα είσπραξης των Εφοριών, που αναζητούν χιλιάδες «εξαφανισμένους» εδώ και χρόνια οφειλέτες του Δημοσίου, ορισμένοι εκ των οποίων επιδεικνύουν προβληματική συμπεριφορά, αδιαφορούν στις εκκλήσεις των ΔΟΥ, δημιουργούν εμπόδια ή και απειλούν ακόμα τους επιφορτισμένους με την είσπραξη των φόρων και προστίμων υπαλλήλους. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι «οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που υπηρετούν στα γραφεία νομικών συμβούλων αδυνατούν να ανταποκριθούν στο πλήθος των εν λόγω υποθέσεων και δεν εκπροσωπούν το Ελληνικό Δημόσιο στις πλημμεληματικής φύσης υποθέσεις φοροδιαφυγής που εκδικάζονται στα πλημμελειοδικεία».

Στέλνουν εφοριακούς στα δικαστήρια
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τους υπαλλήλους των Εφοριών και τους καθοδηγεί βήμα προς βήμα για το πώς θα σταθούν και τι θα πουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Με την εγκύκλιο συστήνει στους εφόρους ότι «ως κριτήριο για το ύψος της διαφοράς» που επιβάλλει τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής «μπορεί να υιοθετηθεί το ποσό των 20.000 ευρώ». 

Ωστόσο ορίζεται ότι «το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης μπορεί να εκκινεί από τις 2.000 ευρώ (για φορολογική διαφορά 20.000 ευρώ) και να προσαρμόζεται ανάλογα με την υπόθεση». Ορίζεται επίσης ότι «ο υπάλληλος ο οποίος εκπροσωπεί τη Φορολογική Αρχή οφείλει πριν από την έναρξη της συζήτησης της ουσίας της υπόθεσης, δηλαδή πριν από την εξέταση των μαρτύρων και πριν από την ανάγνωση των εγγράφων (ήτοι αμέσως μετά την εκφώνηση του ονόματος του κατηγορουμένου και των μαρτύρων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου), να πλησιάσει στην έδρα του δικαστηρίου και να δηλώσει ότι μετά από εντολή του διευθυντή της υπηρεσίας (...) το Ελληνικό Δημόσιο παρίσταται μέσω αυτού ως πολιτικώς ενάγων ενώπιον του δικαστηρίου για τη χρηματική ικανοποίηση από τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου (π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κ.λπ.) λόγω της μείωσης του κύρους του» και να δίδει γραπτή εντολή με την αξίωση της επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στο 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό σύμβουλο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Παντελή, «ενώ το κράτος έχει στείλει τον κόσμο στους ψυχολόγους για τα παράλογα χαράτσια που αδυνατεί να πληρώσει, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και υπόσχεται ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών που όμως δεν έρχονται, την ίδια ώρα κάνει σαν να θέλει να ξετινάξει τους πολίτες με υπερβολικές αξιώσεις, πέρα και από τα υπέρογκα πρόστιμα. Δεν είναι δυνατόν να ζητά το κράτος π.χ. από ξενοδόχους να πληρώνουν ισόποσες δόσεις και τον χειμώνα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βγάλουν ρύθμιση με πολλές δόσεις, για να μη σύρεται ο κόσμος στα δικαστήρια και το κράτος να μπορεί να εισπράξει».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Θα πληρώνουμε για ηθική βλάβη του δημοσίου (όταν χρωστάμε στην Εφορία)"

Leave a reply