[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η ζωή και η ποίηση της Κατερίνας Γώγου στη σκηνή
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Στηριγμένη στο τόσο επίκαιρο έργο της Κατερίνας Γώγου και τη ζωή της, η Σοφία Αδαμίδου έγραψε το θεατρικό έργο "Πέρασα με κόκκινο", που θα παρουσιάζεται από τα μέσα Ιανουαρίου του 2013, στο θέατρο Τζένη Καρέζη, με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από τον πρόωρο θάνατο της αυτόχειρος ηθοποιού και ποιήτριας.

"Η μοναξιά
η μοναξιά μας λέω. Για τη δική μας λέω
είναι τσεκούρι στα χέρια μας
που πάνω από τα κεφάλια σας γυρίζει, γυρίζει, γυρίζει, γυρίζει"

Άνθρωπος ασυμβίβαστος, μέσα από τους οργισμένους στίχους της, καταδίκαζε τον πόνο και την αθλιότητα γύρω της. "Άνθρωποι πηδάνε από τα μπαλκόνια τους ανεμίζοντας την κάρτα ανεργίας. Ζήσαμε σκυμμένοι αιώνες αδικίας. Αιώνες μοναξιάς", έγραφε σε έναν από τους πολλούς, τρυφερούς στίχους της.

Η Κατερίνα Γώγου, γνωστή κυρίως από δευτεραγωνιστικούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο του '60, και ποιήτρια, δημοφιλής από τα ποιήματα της στην δεκαετία του 80, "κάηκε σαν το κερί", στα 53 της χρόνια, τον Οκτώβριο του 1993, μετά από καταδύσεις στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.



Η ποίησή της, ενέπνευσε το ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο "Πέρασα με κόκκινο" της δημοσιογράφου-συγγραφέως Σοφίας Αδαμίδου, το οποίο ανεβαίνει από τις 21 Ιανουαρίου, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη", κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

"Δεν θέλησα να αποδώσω στο σενάριο μια βιογραφία της", είπε στο ΑΜΠΕ η Σοφία Αδαμίδου, αλλά "το παρόν της ποίησης της, μέσα από την απόσταση των 20 χρόνων απουσίας της. Το έργο της Κατερίνας Γώγου, προβάλει οξύτατα, την διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της για τις τερατώδεις δυνατότητες του κοινωνικού μηχανισμού, να καταστρέφει τον άνθρωπο και τη ζωή".



Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά - κοστούμια και οι φωτισμοί, είναι του Κοραή Δαμάτη και η μουσική του Διονύση Τσακνή.

Στο ρόλο της Κατερίνας Γώγου η Τζένη Κόλλια και της μάνας, η Μελίνα Βαμβακά. Η Κατερίνα Φωτιάδη ερμηνεύει το ρόλο της Μυρτώς, κόρης της Κατερίνας Γώγου και του Παύλου Τάσιου.

Ο Στέλιος Γεράνης, ερμηνεύει τρεις ανδρικούς ρόλους, βγαλμένους από την ποίηση της Κατερίνας Γώγου.




"Είμαι ελεύθερη, ελεύθερη, ελεύθερη
κι όταν έρθει ο καιρός 
που θα κρέμεται στο τσιγγέλι 
το πετσί μου σαν τομάρι 
απ' τους κρατικούς εκδορείς και τη λογοκρισία
η φαντασία μου θα τρέχει...τρέχει...τρέχει
είμαι φευγάτη από τώρα τρέχει... γειαααα"

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3625 520, 210 3636 144

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η ζωή και η ποίηση της Κατερίνας Γώγου στη σκηνή"

Leave a reply