[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
"Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος"
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Ο κόσμος μοιάζει όλο και πιο ευάλωτος εξαιτίας κινδύνων που συνδέονται με την οικονομική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην έκθεσή του για τους κινδύνους στον κόσμο κατά το 2013, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οικονομική κρίση, "η οποία έχει διάρκεια", αποσπούν την προσοχή "από την κλιματική αλλαγή, ενώ τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα αυξάνονται", γράφουν οι εμπειρογνώμονες του WEF, που οργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου το περίφημο Φόρουμ του Νταβός.

Η έκθεση αυτή βασίζεται σε μια έρευνα που έγινε μεταξύ 1.000 εμπειρογνωμόνων και προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα πολιτικής.

Έπειτα από ένα 2012 που χαρακτηρίσθηκε από τον κυκλώνα Σάντι και τις πλημμύρες στην Κίνα, οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και καταγγέλλουν την αδυναμία του κόσμου "να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές", πράγμα που επιφέρει έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο του οποίου "τα αποτελέσματα θα είναι πιο έντονα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας".

Σύμφωνα με τον Λι Χάουελ, γενικό διευθυντή του WEF και υπεύθυνο για την έκθεση, "η ανθεκτικότητα των εθνών έναντι των παγκόσμιων κινδύνων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα".

Για τον Άξελ Λέμαν, υπεύθυνο για τον έλεγχο κινδύνων στην ελβετική εταιρία Zurich Insurance Group, είναι πλέον "καιρός για δράση", εξαιτίας "της αύξησης του κόστους που συνδέεται με γεγονότα όπως ο κυκλώνας Σάντι, τους τεράστιους κινδύνους που παραμονεύουν τα νησιωτικά κράτη και τις παραλιακές κοινότητες και την απουσία λύσεων όσον αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου".

Για τον Τζον Ντρζικ, γενικό διευθυντή του ομίλου Oliver Wyman Group, ενός διεθνούς γραφείου συμβούλων, "δύο καταιγίδες, η μία περιβαλλοντική και η άλλη οικονομική, στο τέλος θα συνδυαστούν, αν δεν διαθέσουμε τους απαραίτητους πόρους για να μειώσουμε τον αυξανόμενο κίνδυνο που συνιστούν τα σοβαρά κλιματικά φαινόμενα, μπορεί να απειληθεί η ευημερία των μελλοντικών γενιών".

Οι ειδικοί του WEF στιγματίζουν επίσης ένα νέο φαινόμενο, "τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον κυβερνοχώρο", που προκαλούνται από πράγματα όπως "μια ταινία επικριτική έναντι του ισλάμ στο YouTube" και μεταφράζονται σε ταραχές.

"Σε ένα κόσμο όπου ο παραδοσιακός ρόλος των φρουρών, τον οποίο διαδραμάτιζαν τα μέσα ενημέρωσης, χάνει τη σημασία του", πρέπει να αναρωτηθούμε σχετικά με τα μέσα κατάσβεσης αυτών των "πυρκαγιών", εκτιμά το WEF.

Τέλος, άλλος κίνδυνος που επισημαίνεται για το 2013 από το WEF, είναι αυτός για την υγεία, ο οποίος χαρακτηρίζεται "από μια αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά", που υπάρχει κίνδυνος να καταφέρει τη χαριστική βολή στα αφαιμαγμένα συστήματα υγειονομικής ασφάλειας".

Πάντα στον κόσμο της υγείας, το WEF αναφέρεται τέλος στη διάδοση πανδημιών "που ευνοείται από ένα υπερσυνδεδεμένο κόσμο".


Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for ""Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος""

Leave a reply