[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ανοιχτά τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές
Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Να καταθέσει νόμο για να επιτρέπεται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου προτίθεται η κυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε τις απόψεις των φορέων για το άνοιγμα τις Κυριακές.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση «στην προσπάθεια να καταπολεμήσει λουκέτα και ανεργία, κατέθεσε πρόταση για πιο σύγχρονη λειτουργία αγοράς, στο πλαίσιο του νέου αγορανομικού κώδικα που ετοιμάζεται». Το νομοσχέδιο προωθείται άμεσα και όπως είπε ο κ.Σκορδάς «συζητήσαμε με τους φορείς, θα συζητήσουμε με τα κόμματα και μετά θα έρθει ο νομος στη Βουλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπλεκόμενα μέρη πρότειναν μια συμβιβαστική λύση να ισχύσει μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής του μέτρου, πιθανώς έως τον Οκτώβριο, η οποία όμως απορρίφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση επικαλούνται στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν πως όπου εφαρμόστηκε το μέτρο υπήρξε αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5-4% και πτώση τιμών. Σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 8.000-20.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο.

"Ποτέ την Κυριακή"

Από πλευράς του πάντως ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για καταστροφικό μέτρο.

«Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο είναι συχνά μικρότερες από τις λάθος πολιτικές της κυβέρνησης, που δεν επιβάλλονται καν από το μνημόνιο. Το 2013, το πρώτο λάθος έγινε με το νέο φορολογικό που θα εξαρθρώσει την μεσαία παραγωγική τάξη. Το δεύτερο λάθος γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, που ετοιμάζεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές όλο το χρόνο».

Σύμφωνα με τους εμπόρους οι τυχόν «αστερίσκοι» ή «δικλείδες ασφαλείας» που θα τεθούν δεν έχουν καμία σημασία, καθώς θα καταπέσουν στα διοικητικά δικαστήρια. «Δεν είναι δυνατόν μαγαζί 250 τμ στην Πανεπιστημίου να επιτρέπεται να μένει ανοιχτό και ένα πχ 100 τμ σε χώρο τύπου Mall να μένει κλειστό» σημείωσε ο κ.Ασημακόπουλος. «Ας ελπίσουμε να υπάρχουν δεύτερες θετικές σκέψεις» κατέληξε, αν και ξεκαθάρισε πως ο διάλογος τελείωσε.

Αντίθετοι δηλώνουν όμως και οι εργαζόμενοι. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ.Βασιλόπουλος που μετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι όλες οι ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων συμφωνούν ότι αν το μέτρο εφαρμοστεί «θα φέρει μόνο καταστροφή , θα φέρει κλείσιμο επιχειρήσεων και συσσώρευση σε 4-5 πολυεθνικές εμπορίου».

Προϊδέασε για κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωση «για να εμποδίσουμε αυτό το έγκλημα» και υπενθύμισε πως «και το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε νομοθετήσει το άνοιγμα τις Κυριακές, αλλά το μέτρο καταργήθηκε στην πράξη και το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ μιας μικρής μερίδας πολυεθνικών, αφού ακόμα και οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται απέναντι».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ανοιχτά τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές"

Leave a reply