[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ο γερμανικός βρόγχος
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ


Ο Γερμανός προπονητής της Ελβετίας μας επικοινώνησε τη χαρά του για τη βοήθεια που προσφέρει η χώρα του στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζει, άραγε, πως τα γερμανικά χρήματα είναι πανάκριβα δάνεια από τα οποία η Γερμανία αποκόμισε περίπου ένα δις ευρώ μέχρι τώρα;

 Αγνοεί φαίνεται ότι η Ελλάδα δανείζεται με τοκογλυφικούς όρους και πως το χρέος της παραμένει στα ύψη. Ασφαλώς και δεν ξέρει για τους απελπισμένους αυτόχειρες, όπως ο 40χρονος στην Κερασιά Θεσσαλονίκης, που έδωσε χθες τέλος στη ζωή του γιατί τον έπνιξαν τα χρέη. Αυτά τα αγνοεί ακόμη και ο «ευαίσθητος» Πέερ Στάινμπρουκ, αντίπαλος της Άγκελας Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου. Ο Στάινμπρουκ, όμως, είπε κάτι που είναι προφανές ακόμη και για πρωτοετή φοιτητή των οικονομικών, ότι δηλαδή η λιτότητα χωρίς την ανάπτυξη είναι αναποτελεσματική.

Αλλά ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών δεν λέει τίποτα για τη σύγκρουση Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με την υψηλή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Είναι γνωστό ότι το εμπορικό έλλειμμα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι όσο και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Αυτό οφείλεται στις ακριβές εξαγωγές προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αφού το ευρώ είναι πανάκριβο. Βέβαια, οι Γάλλοι μέχρι τώρα δεν μιλούσαν καθώς ωφελούνταν και οι ίδιοι από το ισχυρό ευρώ. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόβλημα και υποστηρίζουν ότι η τιμή του ευρώ δεν αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το ισχυρό ευρώ, το οποίο αυξήθηκε κατά 12% από το περασμένο καλοκαίρι, θεωρείται η βασική αιτία του εμπορικού ελλείμματος της Γαλλίας. Η γαλλική κυβέρνηση δε πιστεύει πως αν το ευρώ κυμανθεί πάνω από τα 1,20 δολάρια τότε θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της χώρας. Σήμερα η αξία του ευρώ είναι πάνω από τα 1,35 δολάρια με ανοδική τάση. Όμως, το Βερολίνο διαφωνεί με τις απόψεις των Γάλλων. Το ευρώ «δεν είναι επί του παρόντος» υπερτιμημένο, αν λάβει κανείς υπόψη τις μακροπρόθεσμες τάσεις, δήλωσε, χθες, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Γιατί το λένε αυτό οι Γερμανοί; Γιατί σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde η Γερμανία ωφελείται, καθώς τα εξαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα της βασίζονται σε υψηλής τεχνολογίας μέσα παραγωγής. Αντιθέτως, η Γαλλία υστερεί τεχνολογικά έναντι της Γερμανίας. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι στην Ευρώπη και δη στην ευρωζώνη επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός και ισχύει ο κανόνας του ισχυρότερου, δηλαδή της Γερμανίας. Συνεπώς, ή θα υπάρξει μία Ενωμένη Ευρώπη με τους όρους της Γερμανίας ή δεν θα υπάρξει.

Γι’ αυτό η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια «μεσοπρόθεσμη» συναλλαγματική ισοτιμία για το ευρώ και να κινηθεί στις παγκόσμιες αγορές με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της, δεν μπορεί να ισχύσει. Γιατί, δυστυχώς, η ευρωζώνη έχει πάψει προ πολλού να είναι μια περιοχική και νομισματική ένωση, που προστατεύει τα συμφέροντα ισότιμων εταίρων.    

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ο γερμανικός βρόγχος "

Leave a reply