[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Καλώ τους Γάλλους να επενδύσουν στην Ελλάδα»
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Γνώριμη είναι η Ελλάδα για τον Φρανσουά Ολάντ. Εχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας, τόσο ιδιωτικά όσο και ως γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ενόψει όμως της αυριανής πρώτης επίσκεψής του στην Αθήνα ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ο κύριος Ολάντ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στα «Νέα». Δηλώνει ότι οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ό,τι αλλού, καθώς και ότι ο ίδιος «αρνείται μια Ευρώπη που θα καταδίκαζε τις χώρες σε λιτότητα τις τέλος».

Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει ξανά την εμπιστοσύνη του στη χώρα μας και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς τους Ελληνες, ενώ μιλάει για όλα: για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και το γαλλικό ενδιαφέρον σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη Χρυσή Αυγή και την άνοδο των άκρων παντού στην Ευρώπη, για το πρόβλημα του ισχυρού ευρώ, καθώς και για την αντίθεσή του στο διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γάλλου προέδρου στα «Νέα»:

Εχετε μακρά και σημαντική πολιτική εμπειρία και είστε πρόεδρος μιας από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Το θα λέγατε στον ελληνικό λαό στη φάση που περνάει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα;

Για τη Γαλλία, η Ελλάδα δε είναι εταίρος όπως οι άλλοι. Μας ενώνει μακρά Ιστορία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες μας βρέθηκαν πάντοτε η μία στο πλευρό της άλλης, στις δύσκολες όπως και στις καλές στιγμές. Σκέφτομαι ειδικότερα τη μεταπολίτευση, την προσχώρηση στην ΕΟΚ και την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι Γάλλοι είναι αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό στις δοκιμασίες που βιώνει. Το νόημα της επίσκεψής μου σήμερα είναι να προσφέρω τη στήριξη της Γαλλίας ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και η Ευρώπη να προχωρήσει μαζί της.

Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι φθάνετε σε μια κατεστραμμένη χώρα. Η Ελλάδα, όπως και ο Νότος, έχει υποταγεί πλήρως σε πολιτικές λιτότητας με συνέπεια βαθιά ύφεση, έκρηξη της ανεργίας αλλά και δραματικό κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Ποια είναι τα συναισθήματά σας απέναντι σε όλα αυτά;

Η κρίση πλήττει σκληρά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αλλά κανείς δεν είναι ασφαλής και η ανάπτυξη επιβραδύνεται παντού, ακόμα και στη Γερμανία. Στη Γαλλία αντιμετωπίζουμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και τα συνακόλουθα ανθρώπινα δράματα. Στην Ελλάδα, οι θυσίες που απαιτήθηκαν από τον ελληνικό λαό υπήρξαν οδυνηρότερες απ’ ότι αλλού. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Γι’ αυτό είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης. Ερχομαι στην Αθήνα για να δηλώσω τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει σε αυτό το κεφάλαιο, με τη συνεργασία των διοικητικών μας μηχανισμών, τη δέσμευση των γαλλικών επιχειρήσεων, με την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αρνούμαι μια Ευρώπη που θα καταδίκαζε τις χώρες σε λιτότητα χωρίς τέλος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τις αποκρατικοποιήσεις. Υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια ή στη διαχείριση υδάτινων πόρων, να δείχνουν ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα;

Οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μας θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν. Αλλωστε η δέσμευση για την Ελλάδα που παρατηρώ σε επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και όχι μόνο στους μεγάλους ομίλους, αποτελεί την ενθαρρυντικότερη ένδειξη για το μέλλον.


Πηγή: real

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Καλώ τους Γάλλους να επενδύσουν στην Ελλάδα»"

Leave a reply