[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Απέτυχε η προσπάθεια νομισματικής ανακωχής
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Financial Times


Η προσπάθεια καθησυχασμού των παγκόσμιων νομισματικών εντάσεων απέτυχε και το κοινό ανακοινωθέν των πλουσιότερων κρατών του πλανήτη απλώς αναστάτωσε παραπάνω τις αγορές.
Τα μέλη του Group of Seven έκαναν την ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσουν δημόσια δήλωση για να διαλύσουν τους αυξανόμενους φόβους ότι θα εκδηλωθεί νέος κύκλος παγκόσμιων «νομισματικών πολέμων».

Το γεν αρχικά έπεσε, καθώς η ανακοίνωσε έμοιαζε να στηρίζει τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να αναθερμάνει την ανάπτυξη. Το νόμισμα αργότερα ανέκαμψε, όταν αξιωματούχος του G7 φέρεται να δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το ανακοινωθέν παρερμηνεύθηκε και αντιθέτως αποτελούσε προειδοποίηση κατά της Ιαπωνίας.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι, που ανέλαβαν την έκδοση της δήλωσης, εν τω μεταξύ, επέμειναν ότι αυτή «δεν αφορούσε καμία μεμονωμένη χώρα ή νόμισμα».

Η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας έχει έλθει στο επίκεντρο των παγκόσμιων νομισματικών εντάσεων εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20, στα τέλη της εβδομάδας στη Μόσχα. Οι εκτιμήσεις ότι το Τόκιο θα αναλάβει δράση για να πατάξει τον αποπληθωρισμό έχουν προκαλέσει μαζικό ξεπούλημα του ιαπωνικού γεν, αφυπνίζοντας τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

 Ο Lael Brainard, ανώτατος εκπρόσωπος διεθνών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, έστειλε το γεν στα τάρταρα την Δευτέρα, όταν σχολίασε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια αναθέρμανσης της ανάπτυξης και λήξης του αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία». 

Το δολάριο κέρδισε περαιτέρω έδαφος μετά την ανακοίνωση του G7 στο Λονδίνο. Το ανακοινωθέν, που προερχόταν από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Καναδά, αναφέρει ότι «θα διεξαχθούν στενές συμβουλευτικές επαφές» για οποιαδήποτε κίνηση στις αγορές συναλλάγματος.

«Επιβεβαιώνουμε ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μας υπήρξαν και θα παραμείνουν προσανατολισμένες στην ανταπόκριση των αντίστοιχων εγχώριων αντικειμενικών στόχων με τη χρήση εγχώριων εργαλείων και ότι δεν στοχεύουμε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσαν υπουργοί και τραπεζίτες. «Συμφωνούμε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα και οι άτακτες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος μπορεί να έχουν αντίξοες επιπτώσεις στην οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα».
Όμως, αργότερα, αξιωματούχος αγνώστων στοιχείων από χώρα του G7 δήλωσε ότι η δήλωση παρερμηνεύθηκε. «Το ανακοινωθέν του G7 καταδεικνύει τις ανησυχίες για τις υπερβολικές κινήσεις του γεν», σχολίασε στο Reuters στην Ουάσιγκτον. «Το G7 ανησυχεί για τυχόν μονομερή οδηγία πάνω στο γεν. Η Ιαπωνία θα βρεθεί στο επίκεντρο του G20 το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα».
Το δολάριο ακολούθως παρέδωσε τα προηγούμενα κερδη του έναντι του γεν, πέφτοντας στα 93,2 γεν σε μία συνεδρίαση γεμάτη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι ΗΠΑ πιέζουν τη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας να αποφεύγει να αναφέρει το γεν, στην προσπάθειά της να αναθερμάνει την ανάπτυξη και να λήξει τον αποπληθωρισμό. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Καθώς εμφανίζονται ρήγματα στην ενότητα του G7, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά δήλωσε ότι οι πλουσιότερες οικονομίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για να βάζουν συναλλαγματικούς στόχους. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό… εμείς ως G7 να πάμε ενωμένοι και δυνατοί στο G20 και να διευρύνουμε τη δέσμευση αυτή όσο το δυνατόν γρηγορότερα μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών του G20», σχολίασε ο Mark Carney, που θα αναλάβει αργότερα τη διοίκηση της Bank of England.

Οι κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, έχουν διαμαρτυρηθεί για τη χαλαρή νομισματική πολιτική στις χώρες του G7, σε βαθμό που να υπάρξουν προειδοποιήσεις ότι θα ξεσπάσουν χαμηλού επιπέδου νομισματικές μάχες.

Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε γρήγορα μετά τις εκλογές της νέας κυβέρνησης τον Δεκέμβριο. Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η νομισματική πολιτική της χώρας δεν έχει πρόθεση υποτίμησης του γεν.

Πηγή: euro2day

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Απέτυχε η προσπάθεια νομισματικής ανακωχής"

Leave a reply