[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μαχαίρι 15% στις κύριες συντάξεις τραπεζών, ΔΕΗ και ΟΤΕ
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Για το απόγευμα, στις 17:00, μετατίθεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό αφού τα κομματικά επιτελεία θέλουν χρόνο για να μελετήσουν το κείμενο των μέτρων που θα συνοδεύει το PSI και την δανειακή σύμβαση και το οποίο στην αγγλική αριθμεί 50 σελίδες.Η σύσκεψη αρχικά είχε προγραμματισθεί για τη 1:00 το μεσημέρι, μετατέθηκε για τις 3:00 και μετά για τις 4:00, αλλά δεν αποκλείεται να καθυστερήσει περισσότερο. Νέα ώρα είναι στις 17:00, αλλά ακόμα το τοπίο παραμένει θολό. Εν τω μεταξύ δεν έχει επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με την Τρόικα.

Το κείμενο είναι γραμμένο στην αγγλική αφού με βάση αυτό γίνονται οι διαπραγματέυσεις με την Τρόικα και με ευρωπαικές πρωτεύουσες που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν λάβει γνώση πριν το πάρουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Πέρα από τα επιμέρους επίμαχα σημεία το πενηντασέλιδο κείμενο απότελεί το συνολικό πακέτο με το οποίο εταίροι και δανειστές επιδιώκουν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και να δεσμεύσουν εκ των προτέρων τις πολιτικές δυνάμεις ότι θα το εφαρμόσουν σε κάθε περίπτωση πριν και μετά τις εκλογές.

Παράλληλα διακινούνται σενάρια ότι οι ευρωπαικές πρωτεύουσες θα προτιμούσαν παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου προκειμένου να αρχίσει και η εφαρμογή του πακέτου.

Στο επίμαχο θέμα των μισθών το κείμενο αναφέρει μείωση 22% στον κατώτατο μισθό που θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κλιμάκια, σημείο το οποίο δεν παίρνει διαπραγμάτευση. Επίσης περιλαμβάνει περικοπή 40 εκατομμυρίων ευρω μόνο από τα πολυτεκνικά επιδόματα θέμα στο οποίο θα επιμείνει η ΝΔ να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν αναφέρει γενική μείωση στις κύριες συντάξεις -εκτός από συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ- αλλά μόνο στις επικουρικές. επίσης θίγεται ο θεσμός της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο προβλέπεται

- Μείωση 22% στον κατώτερο μισθό
- Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
- Περικοπή 15% στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών
- Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα καταργηθούν προνόμια των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και, ουσιαστικά, και η ίδια η μονιμότητα.
- Θα καταργηθούν ή θα περικοπούν σειρά επιδομάτων, μεταξύ άλλων τα πολυτεκνικά και το επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του μισθού (5% είναι το επίδομα για κάθε παιδί)
- Νέα συζήτηση για το αφορολόγητο όριο, με τα σχετικά σενάρια να αναφέρονται σε μείωση στις 3.000 ευρώ ή ακόμη και σε κατάργηση, θα υπάρξει τον Ιούνιο.
- Ανάλογα, πιθανότατα για τον Ιούνιο μετατίθεται και η συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό

Στη ΝΔ ξεκαθάριζαν ότι δεν θα πάει ο κ. Σαμαράς στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αν δεν εξετασθεί αναλυτικά το κείμενο των μέτρων όσο κι αν χρειαστεί. Πάντως το χρονικό περιθώριο για νέο γύρο διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένο αφού για αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πακέτο των μέτρων είναι εξαιρετικά σκληρό και όπως έλεγε στέλεχος της ΝΔ “δεν μπορείς ούτε να το δεχτείς ούτε να το απορρίψεις”. Ο προβληματισμός του ηγετικού επιτελείου είναι αν το πακέτο είναι εφαρμόσιμο και αν δίνει βιώσιμη λύση στην ελληνική οικονομία. Ο προβληματισμός είναι περισσότερο έντονος στο γαλάζιο επιτελείο όχι μόνο για το πολιτικό κόστος και την συνέπεια στην εκλογική απήχηση του κόμματος που θα επιφέρει η συμφωνία αλλά και γιατί θεωρούν ότι μετά τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση και θα κληθούν να το εφαρμόσουν.

Φυσικά στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και οι έντονες φωνές αντίδρασης που εισηγούνται στον κ. Σαμαρά να αρνηθεί την υπογραφή του κυρίως από τα συνδικαλιστικά στελέχη που απευθύνονται στην λαική δεξιά του κόμματος. Ο κ. Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να αρνηθεί την υπογραφή του και να ζητήσει εκλογές.Για σήμερα το απόγευμα οι συνδικαλιστές της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Μανώλη έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα αντιμνημονιακή εκδήλωση.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μαχαίρι 15% στις κύριες συντάξεις τραπεζών, ΔΕΗ και ΟΤΕ"

Leave a reply