[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μέτρα- σοκ που αλλάζουν τη ζωή των Ελλήνων
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μέτρα- σοκ, μέτρα που αλλάζουν τη ζωή των Ελλήνων, διαλύουν το υπάρχον εργασιακό πλαίσιο και βαθαίνουν την ύφεση καλούνται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να ανάψει το "πράσινο φως" για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το προμνημόνιο και τα οποία αναμένεται να εγκρίνουν απόψε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

"Μαχαίρι" σε όλους τους μισθούς


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Τούτο συνεπάγεται μειώσεις σε όλους τους μισθούς!

Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η μετενέργεια, το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.

Ο περιορισμός τού ύψους του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.


Που θα γίνουν οι περικοπές

Η τρόικα απαιτεί για το 2012 πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), προκειμένου να υπογραφεί το προμνημόνιο και να δοθεί το "πράσινο φως" για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Από τις έως τώρα πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν "κλείσει", είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της Υγείας, περίπου 400 εκ. ευρώ από τον τομέα της Άμυνας, περίπου 400 εκ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200- 440 εκ. ευρώ.

Το απόγευμα αναμένεται να διανεμηθεί στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, επί του οποίου οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να δώσουν απάντηση στη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετατέθηκε χρονικά, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής ώρα του νέου ραντεβού. Πιθανολογείται ότι θα αρχίσει στις 21.00.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών κι αν υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια, θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά
, καθώς- εάν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις- ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει, την Πέμπτη, το τελικό κείμενο στο Eurogroup.

Αν ευοδωθεί το παραπάνω πλάνο, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί -με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος- από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή.

Αρχικώς θα συζητηθεί στην επιτροπή Οικονομικών και κατόπιν στην Ολομέλεια. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.

Τη Δευτέρα (13/2) θα εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για το PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 13 Φεβρουαρίου το πακέτο πρέπει να είναι εφαρμόσιμο.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μέτρα- σοκ που αλλάζουν τη ζωή των Ελλήνων"

Leave a reply