[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Reuters-Financial Times: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δύσκολα θα συγκροτήσουν κυβέρνηση
Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Mε άλυτο γρίφο μοιάζει η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα αφού το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν επιτρέπει ούτε και στους πιο έμπειρους αναλυτές να εκτιμήσουν την κατάσταση. Reuters και Financial Times ωστόσο επισημαίνουν τον φόβο των Βρυξελλών στην περίπτωση που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν καταφέρουν να συγκυβερνήσουν.

H βρετανική εφημερίδα αναφέρει σε άρθρο του ανταποκριτή της στην Ελλάδα ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις καθώς δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστά που θα τους παρέχουν μια άνετη αυτοδυναμία στο νέο συσχετισμό δυνάμεων μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν πλέον ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος στην εφαρμογή του μνημονίου ενώ στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι όποια κυβέρνηση προκύψει δεν θα έχει περιθώρια ελιγμών ή παρεκκλίσεων από το πρόγραμμα λιτότητας.

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Ανάλογου ύφους είναι και τα σχόλια του συντάκτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Το δημοσίευμα επικαλείται δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό που ενδεχομένως να κυμανθεί στο 38% και το οποίο αντιστοιχεί σε μια ισχνή πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο.

Η πιθανότητα σχηματισμού αδύναμης κυβέρνησης προτάσσεται από το Reuters ως φόβος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενώ στέλεχος της Bank of America προτείνει διακοπή της χρηματοδότησης από την τρόικα σε περίπτωση «μετεκλογικής πολιτικής παράλυσης».

«Κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου που θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά ο συντάκτης του αμερικανικού πρακτορείου εκτιμά ότι αν οι δανειστές της Ελλάδας επιδείξουν ακαμψία προς την Ελλάδα τότε οι τριγμοί δεν θα πλήξουν μόνο τη χώρα αλλά συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Reuters-Financial Times: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δύσκολα θα συγκροτήσουν κυβέρνηση"

Leave a reply