[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φόρος 45% στα εισοδήματα που φυγαδεύτηκαν
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει η λίστα με τους 54.000 έλληνες καταθέτες, οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ.

Από αυτούς - μετά από διασταυρώσεις -, εντοπίστηκαν 15.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι φυγάδευσαν με εμβάσματα ποσά άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, σκοπεύει να φορολογήσει τα αδήλωτα αυτά εισοδήματα με συντελεστή 45%, προσδοκώντας συνολικά έσοδα της τάξης των 2,250 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ετοιμάζονται τα πρώτα ειδοποιητήρια, τα οποία θα αποσταλούν είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου, θα έχουν χαρακτήρα προσωπικής επιστολής και θα σταλούν στους φορολογούμενους έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δύο επιλογές:

- Είτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.

- Είτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς, δηλαδή στα αδήλωτα εισοδήματα.

Οι μεγαλοκαταθέτες θα καλούνται εντός προθεσμίας 10-15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2%-5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές.

"Όσοι σκεφτούν να εμφανίσουν ανακριβή στοιχεία θα εντοπιστούν και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και υπέρογκα πρόστιμα, ενώ θα βρίσκονται ετησίως στην κορυφή της λίστας των ελεγχομένων", δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες.

Όσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, για όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενδέχεται κατά τη συνέχιση των διασταυρώσεων να προκύψουν και άλλες περιπτώσεις, καθώς έχουν εντοπιστεί χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη: δικαιολογείται δηλαδή μέρος των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Φόρος 45% στα εισοδήματα που φυγαδεύτηκαν"

Leave a reply