[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η δίαιτα που ρίχνει τη χοληστερόλη
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Μάθετε τα τρόφιμα-«κλειδιά»

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία, που έχει γίνει ευρέως γνωστή κυρίως για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.

Ενώ, λοιπόν, τη χρειαζόμαστε για τη λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου, όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα αυξάνεται κατά πολύ πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με μη φυσιολογικό λιπιδαιμικό προφίλ (δηλαδή υψηλή χοληστερόλη ή/και υψηλά τριγλυκερίδια ή/και χαμηλή καλή χοληστερόλη) είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή! Έτσι, η φροντίδα διατήρησης των φυσιολογικών επίπεδων της μέσω της διατροφής μας ή/και της φαρμακευτικής αγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πρέπει όμως να κάνεις «δίαιτα» για να πέσει η χοληστερόλη αίματος;

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί, τι εννοεί ο καθένας με τον όρο «δίαιτα». Η απώλεια βάρους είναι κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει τη ρύθμιση των επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην ποιότητα της διατροφής. Για παράδειγμα, αν και συχνά πιστεύεται ότι η χοληστερόλη στην τροφή μας καθορίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης μας στο αίμα, στην πραγματικότητα αυτό σχετίζεται περισσότερο με το κορεσμένο λίπος που τρώμε.

Όσοι έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης, είναι σημαντικό να διατρέφονται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουν την κρέμα γάλακτος ή άλλα γαλακτοκομικά με λιπαρά άνω του 2% όπως τα σκληρά κίτρινα τυριά ή τα προϊόντα με ζωικό βούτυρο, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τα ορατά λίπη των κρεάτων και τις πέτσες των πουλερικών, το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος (πχ αρνί), τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και τα τηγανητά.

Ανάλογα με τα ευρήματα της εξειδικευμένης ιατρικής εξετάσεως, σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά πρότυπα. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά νεότερες τακτικές είναι επίσης ωφέλιμες. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, που παρακολούθησε 351 ανθρώπους στον Καναδά, έδειξε ότι ενώ μια χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά δίαιτα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που μειώνουν δραστικά τα επίπεδά της στο αίμα. Τέτοια ευρήματα, οδήγησαν στη δημιουργία μιας διαιτητικής προσέγγισης (Portfolio Eating Plan), που αποτελεί μια ελπιδοφόρα είδηση για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και τη μείωσή τους.

Τα τρόφιμα -«κλειδιά» είναι:

- 30 γραμμάρια αμύγδαλα: περίπου 23 αμύγδαλα, ή μια χούφτα. Δοκιμάστε να προσθέσετε αμύγδαλα στα δημητριακά πρωινού, στις σαλάτες σας, στο γιαούρτι ή φάτε τα αντί για κάποιο άλλο σνακ.
- 20 γραμμάρια φυτικών ινών, από τρόφιμα όπως η βρώμη, το κριθάρι, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.
- 80 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας, από τροφές όπως τόφου, σόγια και το γάλα σόγιας
- 2 γραμμάρια φυτικών στερολών/στανολών από λειτουργικά τρόφιμα όπως ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού, γάλα ή φυτικές μαργαρίνες. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα κατά 7 εως 10% σε 2 -3 εβδομάδες. Φυτικές στερόλες υπάρχουν και στα φασόλια σόγιας, στο καλαμπόκι, στους ξηρούς καρπούς ή ορισμένα φυτικά έλαια και σπόρους.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η επίδραση της τακτικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι ικανή να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και διατροφικά! Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος που συμβάλλει στον κίνδυνο των καρδιαγγειακών είναι το κάπνισμα. Η διακοπή του λοιπόν, θα είναι ένα ακόμη βήμα για να πέσει η χοληστερόλη σας.

Συμπερασματικά, μια υγιεινοδιαιτητική προσέγγιση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερχοληστερολαιμίας, περιλαμβάνει την απώλεια του περιττού σωματικού βάρους, την αύξηση σωματικής δραστηριότητας, τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και την ποιοτική διατροφή όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Πριν βιαστείτε λοιπόν να καταλήξετε σε πιο δραστικές λύσεις (φαρμακευτικές) για να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερόλη σας, ελέξτε αν έχετε ενσωματώσει όλες αυτές τις αλλαγές στη καθημερινότητά σας!

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η δίαιτα που ρίχνει τη χοληστερόλη"

Leave a reply