Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Πως οι Έλληνες πληρώνουν απο την τσέπη τους την κατάρρευση των αγορών
Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στην αυγή του 2010, όροι, όπως spreads, κίνδυνοι ασφάλισης κρατικών ομολόγων, ή υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας που προκάλεσαν ρίγος σε εκατομμύρια ανθρώπους μπροστά στο φάσμα της χρεωκοπίας, ήταν λίγο πολύ άγνωστοι. Ακόμα και στη γερμανική κυβέρνηση οι όροι αυτοί ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων γνωστοί μόνο στους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών.

Ηταν ένα οδυνηρό μάθημα που έπρεπε να πάρουν ευρωπαίοι πολίτες και πολιτικοί και που μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers δύο χρόνια νωρίτερα αποκάλυψε ξανά το πόσο λίγο μπορεί η πολιτική να κυριαρχήσει στα δρώμενα του σύγχρονου οικονομικού καπιταλισμού.

Η περίληψη αυτής της αφύσικης ιστορίας: Τα κράτη πρέπει με χρήματα από φορολογία να σώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές που έχουν βουλιάξει με χαρτιά-σκουπίδια. Το αποτέλεσμα είναι ρεκόρ από χρέη για τα οποία οι αγορές κατηγορούν τα κράτη επειδή φοβούνται ότι κάποια από αυτά δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρήματα και τα οποία οφείλουν σε τράπεζες.

Καθημερινά γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι μπροστά στην κατάσταση αυτή η ΕΕ ήταν ανοχύρωτη. Ηδη από τα προηγούμενα χρόνια είχαν αντληθεί μεγάλα ποσά, πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν αδύναμες και δεν παρήγαγαν ιδέες. Από την άλλη πλευρά ωστόσο έλειπαν από την ΕΕ οι μηχανισμοί δράσης όταν η Ελλάδα καιγόταν. Το άρθρο 125 της Συνθήκης απαγορεύει ρητά μάλιστα τη βοήθεια σε κράτος-μέλος με δάνεια ή εγγυήσεις. Η γηραιά Ευρώπη έφθασε στα όριά της.

Και όταν στη συνέχεια δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά , δόθηκε οικονομική στήριξη.

Με αυτό το « Bail out» – άλλη μια καινούργια λέξη- η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε σε μια από νομικής πλευράς γκρίζα ζώνη που έτεινε να γίνει μαύρη.

Ομως η προηγηθείσα δημόσια συζήτηση που μετατράπηκε σε διαμάχη ανάμεσα στους νομοταγείς και σε αυτούς που πρότειναν να δοθεί βοήθεια δηλητήριασε το κλίμα .

Με πρωτοσέλιδα όπως « Πουλήστε τα νησιά σας» ή « Εσείς οι Ελληνες δεν θα πάρετε τίποτα από εμάς» η σωβινιστική καμπάνια της BILD έστρωσε το χαλί για να μιλούν στη Γερμανία όχι μόνο για την εικόνα του ελληνικού κηφήνα αλλά και για τον αχαλίνωτο οικονομικό εθνικισμό.

Η ηθική αλλά και οικονομική αξία της Ευρώπης έφτασε στα όρια της γελοιοποίησης.

Το ότι τελικά οι υπεύθυνοι έδρασαν διαφορετικά και δεν έλαβαν υπόψη τους αυτές τις προκλήσεις μίσους έχει εν μέρει επανορθώσει τα πράγματα αλλά η ζημιά έχει γίνει, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απειλείται.

Μετά από μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες συμφωνήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μετά από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τουλάχιστον δεν συνιστά πλέον παραβίαση του συντάγματος.

Το ερώτημα αν Γερμανία και Ευρώπη θα μπορούσαν να αποφύγουν το ταμπού είναι ανώφελο. Τελικά κανείς δεν μπορεί να πεί τί θα συνέβαινε αν οι Ευρωπαίοι άφηναν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει. Το ερώτημα όμως που μπορεί κάποιος να θέσει είναι αν στην περίπτωση αυτή πρόκειται πραγματικά για τους Ελληνες πολίτες και όχι μάλλον για τις εμπλεκόμενες γερμανικές τράπεζες. Διότι σε τελευταία ανάλυση οι Ελληνες πρέπει να υποβληθούν σε σκληρότατη λιτότητα επειδή τους έχει τεθεί ως όρος ενώ η οικονομική στήριξη εγγυάται ότι τα γερμανικά χρητοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Μάθαμε όντως πολλά στη χρονιά που φεύγει. Το μόνο όμως που δεν μάθαμε είναι να κατονομάζουμε τους πραγματικά υπεύθυνους.

Αρθρο του Christopher Ziedler στην Stuttgarter Zeitung με τίτλο Η Ελλάδα στην άβυσσο – ένα μάθημα»

antinews

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...