Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Πολιτικοί, τραπεζίτες, κοινωνίες: Το τρίγωνο της μεγάλης σύγκρουσης
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο κόσμος αλλάζει. Το βιώνουμε στο πετσί μας. Όταν ξεκίνησε η κρίση επικράτησε φόβος. Ανασφάλεια. Αγωνία για το αύριο. Όσο χάναμε τις σταθερές μας ή ανησυχούσαμε μήπως χάσουμε τις σταθερές μας, θέλαμε όλα να γυρίσουν πίσω και να γίνουν όπως ήταν πριν.

Τι όμως υπερασπιζόμαστε με τόση αγωνία; Ήμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο οργανώσαμε την κοινωνία μας;

Ίσως σήμερα που το τοπίο ξεθολώνει, μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιες θετικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Όπως για παράδειγμα τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο πολιτικό και το οικονομικό σύστημα που καταγράφεται για πρώτη φορά.

Εδώ και δεκαετίες τα δύο συστήματα λειτουργούσαν ως ζευγάρι. Το οικονομικό σύστημα όμως κυριάρχησε στο πολιτικό. Το πρώτο έβαζε τα χρήματα, το δεύτερο την πολιτική νομιμοποίηση.

Παντοδύναμο οικονομικό σύστημα

Το οικονομικό σύστημα μεγάλωνε σε δύναμη, μετατρεπόταν σε κεντρικό σύστημα λήψης αποφάσεων για τον κόσμο. Τα λαϊκά κινήματα περιθωριοποιούνταν, έμοιαζαν γραφικά. Ο προβληματισμός για τη δημοκρατική αντιπροσώπευση, περιορισμένος.

Οι διεκδικήσεις δεν έμοιαζαν ρεαλιστικές. Ο σύγχρονος κόσμος είχε καπελωθεί από ένα πανίσχυρο οικονομικό σύστημα το οποίο όριζε τα πάντα. Τίποτα δεν μπορούσε να είναι αλλιώς.

Και ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, όλα άλλαξαν. Το οικονομικό σύστημα κατέρρευσε σαν γυάλινος πύργος και το πολιτικό έσπευσε να το σώσει. Αντί όμως η προσπάθεια σωτηρίας να επιβεβαιώσει τη δέσμευση μεταξύ τους, συνέβη το αντίθετο.

...και το τρίτο πρόσωπο


Υπάρχει βλέπετε, το τρίτο πρόσωπο. Οι λαοί. Ή η κοινή γνώμη όπως αποκαλούν οι πολιτικοί τις κοινωνίες.

Το πολιτικό σύστημα εξαρτάται ακόμα από τους ψηφοφόρους. Ευτυχώς.

Τι συνέβη λοιπόν; Το πολιτικό σύστημα, που ψηφίζεται από φορολογούμενους πολίτες, έσωσε τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι μόλις στάθηκαν στα πόδια τους, κοίταξαν γύρω και είπαν στα κράτη, όχι εμείς, εσείς έχετε το πρόβλημα.

Σώσατε κάποιες τράπεζες, αλλά μικρές, εμείς θα τα βγάζαμε πέρα έτσι κι αλλιώς. Λίγο πολύ αυτά είπε ο Πρόεδρος της JP Morgan στο Νταβός.

Business as usual

Μας κατηγορείτε συνεχώς ενώ εμείς, ισχυρίστηκε, είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές και συμβάλουμε στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Προσπαθείτε να βάλετε κανόνες, για κάτι που πιθανόν να συμβεί στο μέλλον [οικονομική κατάρρευση], αλλά μπορεί να μη συμβεί και ποτέ. Άρα; Business as usual. Αυτό απαίτησαν οι εκπρόσωποι του οικονομικού συστήματος στο Νταβός.

Στο μεταξύ, έξω από τη συνέλευση των δυνατών, λίγοι είναι αλήθεια, συγκεντρωμένοι διαδήλωναν με πλακάτ που έγραφαν Τυνησία = Κάιρο = Νταβός.

Για τους πολιτικούς τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν χρειάζονται οι ακτιβιστές έξω από το Νταβός για να μεταδώσουν τη δυσαρέσκεια των κοινωνιών. Οι πολιτικοί μετράνε την κοινή γνώμη καθημερινά.

Ξέρουν καλά το κύμα δυσαρέσκειας που ξεσηκώνουν οι τραπεζίτες και κάθε λογής κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά ιδρύματα. Η διαδεδομένη αντίληψη στην κοινή γνώμη είναι ότι αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα, ενώ καμία ρύθμιση, κανένας κανόνας δεν τους έχει ακόμα επιβληθεί. Αντίθετα αφήνονται ανενόχλητοι να μετακυλίουν το πρόβλημα στα κράτη.

Στα μπαρ του Νταβός


Στους διαδρόμους και τα μπαρ του Νταβός, εκεί όπου λέγονται όλα τα σημαντικά πράγματα δηλαδή, μιλούσαν για υπερβολικό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, την ανάγκη των κρατών να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους και να περιορίσουν τα ελλείμματα τους.

Οι πολιτικοί όμως, συνειδητοποιούν ότι η περίφημη σταθερότητα που τους πουλά ως εκδούλευση το οικονομικό σύστημα, είναι δώρον άδωρο. Για πρώτη φορά η «σταθερότητα» δεν εξαρτάται από το οικονομικό σύστημα, αλλά από αστάθμητους παράγοντες.

Οι κοινωνίες απαιτούν αλλαγές. Η ανάκαμψη δεν είναι σίγουρη. Όσο μειώνουν φόρους, περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες και την κοινωνική πολιτική, η σχέση των πολιτικών με τις κοινωνίες τίθεται σε αμφισβήτηση. Αλλά δεν είναι μόνο το βιοτικό επίπεδο των δυτικών κοινωνιών που κινδυνεύει. Είναι η αίσθηση δικαίου που έχει χαθεί.

Και για να μεγαλώσει ο πονοκέφαλος του πολιτικού συστήματος περισσότερο, έχουν να αντιμετωπίσουν ταραχές στην Αίγυπτο, άνοδο στις τιμές των τροφίμων και καταστροφικές προβλέψεις για την ανεργία: 200 εκατομμύρια άνεργοι παγκοσμίως. Από αυτούς, τα 78 εκατομμύρια υπολογίζεται κάτω των 24 ετών. Τα μεγέθη είναι τρομακτικά.

Ανοησία η σταθερότητα

Αν συνυπολογίσεις την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού, 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα 40 χρόνια, σε Ασία και Αφρική, οι πολιτικοί ξέρουν καλά ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό και η λέξη «σταθερότητα» μοιάζει ανοησία.

Ανοησία μοιάζει και η αντίστοιχη προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να συνεχίσουν στο μοτίβο business as usual.

Πιθανώς, όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν μας αφορούν. Εμείς κοιτάμε την αυλή μας. Αλλά και στην αυλή μας τα πράγματα δεν παν καλύτερα...

Τα στρες τεστ φέρνουν αλλαγές στην Ελλάδα

Τα stress tests που προετοιμάζονται για τον Απρίλιο – Μάιο θα είναι σκληρά και αυστηρότερα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τις χώρες και να βάλει χέρι στις τράπεζες. Θα προβλέπει διαδικασίες και ελέγχους που δεν θα είναι απλοί.

Οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, θα τεθούν θέματα ιδιοκτησίας, θα χρειαστεί να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου, η εποπτεία θα είναι βαριά και οι μέτοχοι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν θέλουν να επιβιώσουν. Γιατί η σταθερότητα, είπαμε, έκανε φτερά.

Όσο για μας, το τρίτο πρόσωπο, ας ελπίσουμε ότι δε θα μείνουμε γαντζωμένοι σε ό,τι χάνουμε. Το πολιτικό σύστημα εξαρτάται από την ψήφο μας. Τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε λόγο στις αποφάσεις που παίρνονται και αφορούν τις ζωές μας.


insideinfo

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...