Την τύχη τους εκτός συνόρων αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν μειωθεί δραστικά.
Την τύχη τους εκτός συνόρων αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν μειωθεί δραστικά. Το κύμα... μαζικής φυγής και των αλλοδαπών, εξάλλου, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχε μετατραπεί σε «αφιλόξενη» επαγγελματικά χώρα.
Η πλέον ανησυχητική διαπίστωση, πάντως, που προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» είναι το ότι «πρωταθλητές» στη μετανάστευση αναδεικνύονται οι νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλή επαγγελματική κατάρτιση. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, 41.445 πολίτες συμπλήρωσαν το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass CV) το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας με τους περισσότερους -τρεις στους τέσσερις- να βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία (21-35 ετών).
Και οι σαραντάρηδες, όμως, τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής Περιφέρειας Αττικής, αρκετοί στρέφονται σε χώρες που μέχρι πρόσφατα «τροφοδοτούσαν» την Ελλάδα με μετανάστες και φθηνά χέρια εργασίας, όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ινδία. Τους τελευταίους τρεις μήνες δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να ταξιδεύει προς Ασία, Αφρική και Λ. Αμερική για αναψυχή. Όλοι φεύγουν με την ελπίδα να βρουν δουλειά. Κάποιοι επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι στη Σομαλία, ενώ αρκετές είναι και οι Ελληνίδες που φεύγουν στα... καράβια! Εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, πιλότοι και αεροσυνοδοί είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν στις τρίτες χώρες προς εύρεση εργασίας.
Η οικονομική κρίση «διώχνει» όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά πλέον και τους αλλοδαπούς από τη χώρα. Ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία εκτός συνόρων αυξάνεται με απρόσμενα γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, ενώ το «τρένο» της φυγής παίρνουν και οι ξένοι υπήκοοι. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός όσων αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, συμπληρώνοντας το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass CV), ανήλθε σε 41.445 εκ των οποίων οι 36.471 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 4.974 (ποσοστό 12%) διαφορετικής εθνικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των Ελλήνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι ότι ολόκληρο το 2011 συμπληρώθηκαν 98.008 Ευρωπαϊκά Βιογραφικά Σημειώματα, το 2010 46.432 και μόλις 3.369 το 2007...
Τα παραπάνω προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Cedefop, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη και αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης για τη ζήτηση και την προσφορά επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων σε κάθε χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 από την Ελλάδα έγιναν συνολικά 66.319 «χτυπήματα» στην ιστοσελίδα του οργανισμού Cedefop η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., αλλά και τη δημιουργία προσωπικού φακέλου εγγράφων Europass. Ο φάκελος Europass αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αποτελείται από πέντε έγγραφα με δημοφιλέστερο το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Από τους 66.319 που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα, οι 41.445 δήλωσαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους να βρουν εργασία στο εξωτερικό, καθώς συμπλήρωσαν Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα. Από αυτούς, οι επτά στους δέκα (ποσοστό 73%) είναι ηλικίας από 21 έως 35 ετών (το 22,1% είναι 21-25, το 31,9% είναι 26-30 και το 19% από 31-35), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 23,7% είναι άνω των 35 ετών.
Η επαγγελματική εμπειρία των ατόμων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ποικίλλει. Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 51,8%) βρίσκονται στην αφετηρία του εργασιακού τους βίου με έως πέντε χρόνια προϋπηρεσίας (το 20,4% δεν έχει εργαστεί καθόλου, το 15% έχει εργαστεί έως δύο χρόνια και το 16,4%), ενώ οι υπόλοιποι είναι έμπειροι επαγγελματικά με 6 - 10 χρόνια προϋπηρεσίας (22,6%), 11-20 χρόνια προϋπηρεσίας (15,7%), ακόμη όμως και προϋπηρεσία άνω των 20 ετών σε ποσοστό 8,9%.
Επίσης, οι περισσότεροι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με πολλά προσόντα. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 38.215 ατόμων που συμπλήρωσαν Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα, οι 10.762 -δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις- γνωρίζει τουλάχιστον τέσσερις ξένες γλώσσες, ενώ μισοί (15.144) γνωρίζουν καλά δύο ξένες γλώσσες.
Εκτιμάται ότι από 114.000 έως 139.000 Έλληνες επιστήμονες εργάζονται ήδη στο εξωτερικό -στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ- αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% - 11% του συνόλου των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα.
Ρεύμα
«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους Έλληνες πολίτες στη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος αφού συμβάλλει στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, μιας και εγγυάται τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων» διευκρινίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Κωνσταντίνος Καλτσάς, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που Cedefop, τα Βιογραφικά Σημειώματα κατετέθησαν από όλη την Ευρώπη από το 2005 έως και το 2010 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια. Ενδεικτικά, στην Αυστρία -η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα- έχουν συμπληρωθεί 44.067 Ευρωπαϊκά Βιογραφικά Σημειώματα. Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο έχουν συμπληρωθεί 292.000 Βιογραφικά Σημειώματα, ενώ «πρωταθλήτρια» είναι η Πορτογαλία με 797.000 Βιογραφικά...
Γκασταρμπάιτερ σε Ινδία, Πακιστάν και Νιγηρία!
Της Ελένης Πετροπούλου
Στροφή για την αναζήτηση εργασίας ακόμη και σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ινδία πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό πολλοί Ελληνες! Χώρες που μέχρι πρόσφατα «τροφοδοτούσαν» την Ελλάδα με μετανάστες και φθηνά χέρια εργασίας, έχουν μετατραπεί σήμερα σε υποδοχείς Ελλήνων μεταναστών. Οι Έλληνες μάλιστα που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στις λεγόμενες τρίτες χώρες διαθέτουν υψηλά προσόντα και επαγγελματική εξειδίκευση με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: ενώ τα έτη 2008-2009, το 60% των Ελλήνων ταξιδιωτών ταξίδευε για αναψυχή και το 40% για εργασία, το 2010 και το 2011 παρατηρείται μια αντιστροφή των τάσεων στους λόγους του ταξιδιού. Το 2010, ποσοστό 59% των ταξιδιωτών επιλέγει να φύγει από τη χώρα του προς εξεύρεση θέσης εργασίας και το 2011 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 66% των ταξιδιωτών! Τους τελευταίους τρεις μήνες μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να ταξιδεύει προς Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, για αναψυχή. Όλοι φεύγουν με την ελπίδα να βρουν δουλειά...
Άλλωστε, η εκτίναξη της ανεργίας στο 20%-22% φέτος στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες και το οικονομικό περιβάλλον εφησυχασμό. Αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να αναζητούν εργασία ακόμη και σε χώρες με πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Έτσι, κατακόρυφη είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι στη Σομαλία αλλά και των Ελληνίδων που φεύγουν στα... καράβια! Εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, πιλότοι και αεροσυνοδοί είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν στις τρίτες χώρες προς εύρεση εργασίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός επιχειρηματία ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να ανοίξει αρτοποιείο στη Ζιμπάμπουε.
Ερευνα
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Έλληνες ταξιδιώτες αποτυπώνονται σε έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.025 ταξιδιωτών (τουρίστες και επαγγελματίες), τα τελευταία 4 χρόνια, οι οποίοι προσήλθαν στην περιφέρεια Αθηνών, Νότιος Τομέας για εμβολιασμούς/οδηγίες πριν ταξιδέψουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Ο Νότιος Τομέας καλύπτει τους κατοίκους περιοχών όπως η Γλυφάδα, ο Άλιμος, το Ελληνικό, το Μοσχάτο κ.ά. Την έρευνα -η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας-διεξήγαγε η υπεύθυνη του γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής Περιφέρειας Αττικής Ν. Τομέα, νοσηλεύτρια, κ. Αλεξάνδρα Γρηγοράκη. Μιλώντας στην «ΗτΣ» η κ. Γρηγοράκη τόνισε πως «η κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων ταξιδιωτών με προορισμό τρίτες χώρες φαίνεται να ταυτίζεται με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κόσμος ψάχνει διεξόδους από την κρίση», προσθέτοντας ότι αναζητούν μια θέση εργασίας στη Ζιμπάμπουε, στα Εμιράτα και γενικά σε περιοχές με πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με την κ. Γρηγοράκη, «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε και τους ταξιδιώτες, καθώς όχι μόνο μειώνεται ο αριθμός όσων ταξιδεύουν για αναψυχή, αλλά παρατηρείται και στροφή των επαγγελματιών στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό».
Αναλυτικότερα, ως προς τα ποσοστά των ταξιδιωτών ανά επάγγελμα παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, τα έτη 2008 και 2009 τα ποσοστά των ναυτικών ήταν παραπλήσια, το 2010 έχουμε αύξηση 68% ενώ το 2011 58%. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά για πιλότους και αεροσυνοδούς, 12% μεταξύ 2008 και 2009, 5% μεταξύ 2009 και 2010 και 7% μεταξύ 2010 και 2011. Ο μέσος όρος ηλικίας των ταξιδιωτών για τους επαγγελματίες είναι το 2008 τα 40 έτη, το 2009 τα 37 έτη, το 2010 επίσης τα 37 και το 2011 τα 39 έτη.
Καταλήγοντας η ερευνήτρια τονίζει ότι «χρόνο με το χρόνο οι ταξιδιώτες για αναψυχή ελαττώνονται ενώ αυξάνονται τα άτομα που κινούνται προς αναζήτηση».
Ειδικά για τους πιλότους και αεροσυνοδούς, η κ. Γρηγοράκη εκτιμά ότι η αύξηση που καταγράφεται, εκτός από την οικονομική κρίση, συνδέεται και με το «λουκέτο» που αποφάσισε να βάλει το ελληνικό δημόσιο στην κρατική «Ολυμπιακή».