Παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης με την Ελλάδα άνοιξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι «δουλειά του ΔΝΤ είναι να μελετάει όλες τις πιθανές εναλλακτικές». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αναπτυξιακής διάστασης στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι «η σαφής προτίμηση του ΔΝΤ» είναι το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση της οικονομίας της «να υιοθετηθεί από την πολιτική εξουσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου» και «οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ταυτοχρόνως με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».
Η ίδια σημείωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει «να κάνουν περισσότερα» για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χωρίς να μεγαλώνουν τα ελλείμματα.
«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» κι όχι με μέτρα ανάκαμψης, «καθώς δεν πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών- μελών τους το επιτρέπει» δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.
Σε ερώτηση για τα μέσα που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση στην ευρωζώνη, πρότεινε «έναν καλύτερο καταμερισμό του δημοσιονομικού βάρους» ανάμεσα στις χώρες-μέλη.
«Υπάρχουν πολλά μέσα για να φτάσουν εκεί» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προχωρήσει σε «σοβαρές βελτιώσεις» από τότε που άρχισε η κρίση, επικαλούμενη ως παράδειγμα τις βαθύτατες μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Επίσης χαιρέτισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να «δημιουργηθεί ένα πιο σοβαρό τείχος ασφαλείας» μέσω της ενίσχυσης του ταμείου χρηματοπιστωτικής βοήθειας της ευρωζώνης, όπως και τη δράση της ΕΚΤ, η οποία χαμήλωσε τα επιτόκια της.
«Όλα αυτά είναι σοβαρά, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα» επέμεινε η κ. Λαγκάρντ.