[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο την... Ένωση
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Δυόμιση ώρες αφού η Επιτροπή Νόμπελ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραδώσει το βραβείο Ειρήνης του 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του μπλοκ δημοσίευσε τις ιδέες του για την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Οι εν λόγω προτάσεις, που επικεντρώνονται στο να φέρουν τις 17 χώρες του ευρώ πιο κοντά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της ευρύτερης ΕΕ των 27.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy έχει ένα σχέδιο για να σώσει την ευρωζώνη. Η Gabriele Steinhauser ενώνει τον Κόμβο Αγορών με μια ανάλυση της πρότασής της, και εξηγεί γιατί το σχέδιο βάζει τις γειτονικές χώρες στην άκρη.

Η οκτασέλιδη έκθεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy — το αποτέλεσμα των προσεκτικών συνομιλιών με τα κράτη μέλη — θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σκιαγραφεί το πώς η ζώνη του ευρώ μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της από τις επικίνδυνες τραπεζικές κρίσεις και τις κρίσεις χρέους, τη βελτίωση της συλλογικής οικονομικής ισχύος της και τη νομιμοποίηση των αναγκαίων μεταβιβάσεων της εξουσίας στις Βρυξέλλες, με περισσότερη δημοκρατία.

Η Σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας δεν αναμένεται να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, αυτά θα πρέπει να περιμένουν μια σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο. Η επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική πορεία μεταξύ των 17 θα είναι αρκετά δύσκολη. Αλλά το να υπάρχει υποστήριξη για την προσπάθεια από τα μέλη που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, χωρίς διάσπαση του φορέα που χτίστηκε για την ευρύτερη ομάδα, θα μπορούσε να είναι πρόκληση.

Οι εντάσεις μεταξύ εκείνων εντός και εκτός του ευρώ είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε δύο από τις πιο φιλόδοξες ιδέες που περιέχονται στην έκθεση: τη δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών που θα θωρακίσει τις εθνικές κυβερνήσεις ενάντια στις δαπανηρές χρεοκοπίες των τραπεζών, καθώς και τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ, ενδεχομένως υπό το δικό της ταμείο.

Η ένωση τραπεζών είναι μέχρι στιγμής η πιο ανεπτυγμένη ιδέα. Το Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έκανε προτάσεις για να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δύναμη να ελέγχει τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ και σε άλλες χώρες της ΕΕ που θα επιλέξουν να ενταχθούν.

Η αποτελεσματική αστυνόμευση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, είναι προφανές ότι είναι ο κύριος στόχος αυτής της άσκησης — οι πόνοι της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν αποδείξει το γιατί. Αλλά και οι εκτός ευρώ χώρες έχουν επίσης καλό λόγο να ενδιαφέρονται για τη νέα εποπτεία.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο νέο καθεστώς εποπτείας, φοβούνται ότι το συνδυασμένο ειδικό βάρος των ευρώ-κρατών θα μπορούσε να τους επιτρέψει να θέσουν τους κανόνες για τον πολύτιμο χρηματοπιστωτικό τομέα τους. Άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πολωνία, αντιτίθενται στο ότι, ακόμα και αν υπογράψουν, οι τελικές αποφάσεις για την υγεία μιας τράπεζας θα πρέπει να ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο δεν έχουν κανένα λόγο. Η ανησυχία αυτή συμμερίζεται και από χώρες, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, των οποίων οι τράπεζες ανήκουν σε φορείς με έδρα εντός της ζώνης του ευρώ.

Τα ζητήματα αυτά ώθησαν μερικούς φορείς χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αναρωτιούνται δημοσίως κατά πόσον η ΕΚΤ είναι πραγματικά ο καλύτερος φορέας για να αναλάβει το ρόλο του επόπτη. Παρόμοιες τάσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν εάν η Επιτροπή προτείνει μια κοινή «αρχή εξυγίανσης» για να ασχοληθεί με την αποτυχία των τραπεζών  της ζώνης ευρώ, όπως η έκθεση του κ. Van Rompuy προβλέπει.

Ενώ το σχέδιο για μια ένωση τραπεζών χρονολογείται από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, η ιδέα ενός κεντρικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης είναι πιο φρέσκια. Κατ 'αρχήν εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο, όταν η Γερμανία αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος προϋπολογισμός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί σοβαρή συζήτηση των κοινών ευρω-ομολόγων της ζώνης.

Η έκθεση της Παρασκευής υποδεικνύει ότι το Βερολίνο μπορεί να πέτυχε. Το έγγραφο αυξάνει την πιθανότητα της νέας "δημοσιονομικής ικανότητας" που του επιτρέπει να δανειστεί χρήματα, αλλά τονίζει ότι θα υπόκειται σε έναν κανόνα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, περιορίζοντας σιωπηρά την έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους. Το έγγραφο δεν λέει τίποτα για το πώς τα κεφάλαια για αυτόν τον προϋπολογισμό θα αυξηθούν, ούτε πόσο μεγάλα θα πρέπει να είναι.

Υπάρχουν δύο οράματα για τη χρήση αυτών των κοινών κεφαλαίων της ευρωζώνης. Το ένα θα τα χρησιμοποιούσε για την άμβλυνση των οικονομικών κρίσεων που έπληξαν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης περισσότερο από άλλες. Το άλλο θα ήταν για τα κεφάλαια του προϋπολογισμού ώστε να παράσχουν βοήθεια στις χώρες που εφαρμόζουν δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν χρόνο έως ότου δώσουν μερίσματα ανάπτυξης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης έρχεται σε μια δύσκολη εποχή. Τα 27 μέλη της Ε.Ε. σήμερα βρίσκονται κλειδωμένα σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το πόσο κεντρική χρηματοδότηση χρειάζεται το μπλοκ για τα έξι χρόνια μεταξύ 2014 και 2020, η οποία θα έρθει σε κρίσιμο σημείο σε μια άλλη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο κ. Van Rompuy τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εν λόγω συζητήσεις θα πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη εμπλακεί στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ως έναν τρόπο συρρίκνωσης των οικονομικών της ΕΕ. Άλλα κράτη εκτός ευρώ ανησυχούν ότι ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αποσπούσε χρήματα από τις Βρυξέλλες που βοηθά πλέον τις υπανάπτυκτες περιοχές τους.

Πέρα από τη διάσπαση 17-27, υπάρχουν και άλλα μέρη της έκθεσης, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εγείρει φραγμούς.

Μία από τις πιο λεπτές παραγράφους του εγγράφου αφορά τις τραπεζικές εγγυήσεις καταθέσεων. Το έγγραφο εδώ υπολείπεται, ακόμα και των σχετικών προτάσεων της επιτροπής του 2010.

Περιέχει πέντε πενιχρές προτάσεις που περιορίζουν τέτοιου είδους προσπάθειες για την εναρμόνιση των εθνικών ασφαλιστικών ταμείων που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες. Αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά της ιδέας της επιτροπής να πάρει εθνικούς πόρους για να δανείσει χρήματα η μία στην άλλη σε περιόδους ανάγκης, ακόμη και εθελοντικά, πόσο μάλλον ένα κοινό ταμείο εγγυήσεων, ένα βήμα που πολλοί θεωρούν απαραίτητο για τη δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης τραπεζών.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο την... Ένωση "

Leave a reply