[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Κίρτσνερ επαναλαμβάνει το αίτημα σχετικά με τα Φόκλαντ
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Η Αργεντινή αναζωπύρωσε τη μακροχρόνια διένεξη για τα νησιά Φόκλαντ με τη Βρετανία ζητώντας να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το μέλλον αυτών των διαφιλονικούμενων νησιών του Νότιου Ατλαντικού.

Το αίτημα διατυπώνεται από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις βρετανικές εφημερίδες "Γκάρντιαν" και "Ιντιπέντεντ".

Στο κείμενο της επιστολής η πρόεδρος της Αργεντινής καλεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να συμμορφωθεί προς μια απόφαση του ΟΗΕ, το 1965, η οποία καλεί για την εξεύρεση μιας "λύσης με διαπραγματεύσεις" σχετικά με τα νησιά και κατηγορεί τη Βρετανία ότι τα απέσπασε από την Αργεντινή σε μια "κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα".

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία επί των Φόκλαντ "έως ότου οι κάτοικοί τους επιθυμήσουν κάτι τέτοιο".

Ένα δημοψήφισμα για το πολιτικό καθεστώς των νησιών, με πρωτοβουλία της φιλοβρετανικής κυβέρνησης των Φόκλαντ, πρόκειται να διεξαχθεί το Μάρτιο.

Η Αργεντινή υποστηρίζει πως κληρονόμησε την ιδιοκτησία των νησιών από την Ισπανία και πως η Βρετανία τα κατέλαβε δια της βίας στις 3 Ιανουαρίου 1833.

Το 1982, η Βρετανία και η Αργεντινή κήρυξαν μεταξύ τους τον πόλεμο για τα απομακρυσμένα αυτά νησιά, τα οποία αποκαλούνται νησιά Μαλβίνας από τον Αργεντινή. Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκαν 655 αργεντινοί και 255 βρετανοί στρατιώτες.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πετρέλαιο γύρω από τα νησιά αυτά, στα οποία κατοικούν μόλις 3.000 άνθρωποι.


Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Κίρτσνερ επαναλαμβάνει το αίτημα σχετικά με τα Φόκλαντ "

Leave a reply