[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι ΗΠΑ φοβούνται αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο κέντρο του Καΐρου, αυξάνοντας στους έξι τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ τις τελευταίες δύο μέρες, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Αμερικανοί αναλυτές εκφράζουν στο μεταξύ ανησυχίες, ότι οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, θα οδηγήσουν στην αλλαγή του status quo, με ενδεχόμενο να υποστεί απώλειες η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή.

Διαδηλωτές στην Αίγυπτο και τον Λίβανο, κήρυξαν την προχθεσινή ημέρα ως « Ημέρα Οργής». Οι Λιβανέζοι σουνίτες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κατά του νέου πρωθυπουργού της χώρας και οι Αιγύπτιοι εναντίον της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Hosni Mubarak, θα έχει την ίδια κατάληξη με τον Τυνήσιο πρόεδρο Ben Ali.

Όσον αφορά το Λίβανο, η Χεζμπολά με την υποστήριξη της Συρίας επιχείρησαν την οργάνωση σχεδίου για την πτώση της λιβανικής κυβέρνησης. Μόλις θα κατέρρεε η κυβέρνηση του Λιβάνου, θα άρχιζαν να ξαναεμφανίζονται στα ΜΜΕ φόβοι για ενδεχόμενο εμφύλιο πόλεμο. Σε όλη αυτή την κατάσταση, η Συρία και η Χεζμπολά, γνώριζαν από πριν ότι θα έχουν το πάνω χέρι. Εάν κάποιος θα ήθελε να αποφύγει περαιτέρω συγκρούσεις – οι Αμερικανοί, οι Σαουδάραβες και πολλές από τις Λιβανικές φατρίες δηλαδή – θα έπρεπε να διαπραγματευτούν με τους όρους της Συρίας. Αυτοί οι όροι θα περιλάμβαναν την αποπομπή του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι και την εξουδετέρωση του ειδικού δικαστηρίου που ερευνά στο Λίβανο το θάνατο του πατέρα του. Μία έρευνα από την οποία κινδύνευαν αξιωματούχοι της Χεζμπολά και της Συρίας.

Ο νέος πρωθυπουργός Ναγκίμπ Μικάτι, αποτελεί έναν συμβιβασμό που έχει οδηγήσει σε νέες αναταραχές. Σύμφωνα με τον λιβανικό νόμο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι Σουνίτης.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αποτελεί επιλογή της Χεζμπολά, έχει εξοργίσει τους Λιβανέζους σουνίτες.

Οι ρόλοι όμως τώρα έχουν αντιστραφεί, με τους σουνίτες αυτή τη φορά, να πρωτοστατούν στις βίαιες διαδηλώσεις. Αυτή η κατάσταση ευνοεί όμως και πάλι την Χεζμπολά. Από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται ως η προπαγανδίστρια της βίας, χρησιμοποίει τις διαδηλώσεις για να διχάσει περισσότερο το σουνιτικό στρατόπεδο

Ο συμβιβασμός που ενδέχεται να γίνει μετά την κρίση, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εξουδετέρωση του ειδικού δικαστηρίου που ερευνά τη δολοφονία του αλ Χαρίρι . Πράγμα που σημαίνει, ότι θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό πολλοί Σύριοι αξιωματούχοι, καθώς και αξιωματούχοι της Χεζμπολά από τις κατηγορίες για τον συγκεκριμένο φόνο.

Το αποτέλεσμα θα είναι, να ξαναποκτήσει η Συρία την εξέχουσα θέση της στο Λίβανο, κάτι που θα στοιχίσει στους Αμερικανούς και στους Σαουδάραβες.

Η πλευρά των ΗΠΑ

Στη δεδομένη στιγμή, το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ, θα είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Αίγυπτο και να εξασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση μεταξύ του Μουμπάρακ και του διαδόχου του.

Η συγκεκριμένη τακτική, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά και για το Ισραήλ. Το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ξεσπάσει μία κρίση στην Αίγυπτο, η οποία θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από το πολύ καλά οργανωμένο αιγυπτιακό Ισλαμικό κίνημα.

Μέσα σε όλη αυτή την κρίση που επικρατεί στην περιοχή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο το γεγονός ό,τι ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού επισκέφτηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον αιγυπτιακό στρατό, ό,τι δεν θα εγκαταλείψει τον Μουμπάρακ, όπως εγκατέλειψε ο τυνησιακός στρατός τον Μπεν Άλι.


(ΠΖ, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Stratfor)

antinews

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...